Ruski patrijarh optužio Zapad na 25. godišnjicu bombardiranja Srbije zbog rata na Kosovu

Na 25. obljetnicu bombardiranja Jugoslavije, pravoslavni moskovski patrijarh Kiril I. iznio je ozbiljne optužbe na račun NATO vojnog saveza i Zapada, izvijestila je 24. ožujka KNA. 

Poglavar Ruske pravoslavne Crkve, koji svesrdno podržava napad na Ukrajinu, u pismu upućenom patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Porfiriju, objavljenom u nedjelju 24. ožujka, zračne udare NATO-a na Jugoslaviju je nazvao „još jednom razotkrivajućom epizodom u vječnoj borbi protiv pravoslavne vjere i njezinih nositelja“. Piše da su u to vrijeme zapadne zemlje htjele uništiti „veliku slavensku državu“ promovirajući i podržavajući „nacionalistički separatizam“.

„Očito je glavni cilj napadača bio otimanje Srbiji njezine autonomne pokrajine Kosovo i Metohija – zemlje koja je kolijevka srpskog pravoslavlja“, napisao je Kiril I. Dodao je da moli za srpske pravoslavne kršćane poginule u bombardiranju i također za sve one koje su ubili „ekstremisti“. Moskovski patrijarh je također pohvalio hrabrost i nepokolebljivost „koju je srpski bratski narod pokazao u ovom neravnopravnom obračunu“. U pismu uopće nije spomenuo da su jugoslavenske postrojbe tada protjerale mnoge kosovske Albance i također počinile masakre.

24. ožujka 1999. NATO je započeo zračne napade na ciljeve u Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori. Ovo je bila prva borbena misija vojnog saveza i također prva borbena misija njemačkih trupa od 1945. godine. Cilj je bio okončanje rata na Kosovu. Prethodno je eskalirao sukob između Srba pod vodstvom Slobodana Miloševića i albanske „Oslobodilačke vojske Kosova“, pri čemu je stradalo civilno stanovništvo.

Rat na Kosovu trajao je do 10. lipnja 1999. Prema Federalnoj agenciji za građansko obrazovanje postoje različite informacije o broju žrtava. Jugoslavenska vlada govorila je o 1200 do 5700 civilnih žrtava kao rezultat zračnih napada. Human Rights Watch procjenjuje da je ubijeno oko 500 civila. Stotine tisuća ljudi moralo je napustiti svoje gradove i sela (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.