Na konferenciji za novinare govorile žrtve zlostavljanja bivšeg isusovca Rupnika

U srijedu 21. veljače u sjedištu Nacionalne federacije talijanskog tiska (FNSI) u Rimu konferenciju za novinare održale su dvije bivše redovnice Zajednice Loyola, Gloria Branciani i Mirjam Kovač, jedna Talijanka, a druga Slovenka, koje su navele da su bile Rupnikove žrtve izvijestili su KNA i Avvenire. 

Bivše redovnice iznosile su i ranije teške optužbe na račun međunarodno poznatog svećenika i mozaičara Marka Rupnika. Sada su novinarima javno na konferenciji iznijele uznemirujuće detalje. 

Kad je Gloria Branciani u srijedu 21. veljače novinarima na konferenciji izvijestila što joj je navodno učinio slovenski svećenik i bivši isusovac Marko Ivan Rupnik, 59-godišnjakinja je djelovala mirno. Tamna kratka frizura, lila džemper, uspravno držanje. Tek pred kraj bivšoj redovnici puca glas. Cijeli njezin život bio je duboko potresen – tijelo, duša i duh. Govorila je o puzajućoj manipulaciji.

Gospođa Branciani kaže da je međunarodno poznatog mozaičara upoznala kao studentica u Rimu. Rupnik je već tada bio duhovni voditelj i željela je produbiti svoju vjeru. Udjeljivao joj je komplimente, a ubrzo ju je i fizički dodirivao. Uvijek je to opravdavao vjerskim razlozima: dodiri su tobože pridonosili njezinom duhovnom i osobnom rastu. Vjerovala mu je i nadala se da će napadi prestati čim bude dovoljno zrela.

Sredinom 1980-ih isusovac je zajedno s redovnicom Ivankom Hosta osnovao zajednicu Loyola. I ona se priključila zajednici te je otišla u Sloveniju, kaže Branciani. Tu su Rupnikovi napadi postali agresivniji. Ako bi ga htjela odbiti, optužio ju je da je egocentrična i da ne razumije kako živjeti svoju seksualnost na duhovan način. Između ostaloga, želio je imati drugu redovnicu uz sebe tijekom spolnog odnosa i to je pravdao Svetim Trojstvom, posvjedočila je Branciani.

„Bile smo potpuno izolirane“

Najgore je što ona i njezina susestra nikada nisu razgovarale o tome što im je Rupnik učinio, kaže Branciani: „Bile smo potpuno izolirane.“ Bivša redovnica opetovano govori o manipulaciji. Rupnik je manipulativno prodro u njezino razmišljanje i natjerao je da se pokori. Branciani se činilo da je jedini izlaz smrt.

Na kraju se povjerila Ivanki Hosti, ali nije poduzela ništa. Razgovori s odgovornima za isusovački red također nisu urodili plodom. Savjetovano joj je da napusti Zajednicu Loyola, što je i učinila 1994. godine. Tek 2021. ponovno ju je kontaktirala Družba Isusova kako bi njezin iskaz iskoristili u postupku protiv Rupnika, kazala je.

Druga bivša redovnica Mirjam Kovač (61), predavačica na Sveučilištu Gregoriana, također je na konferenciji za novinare izvijestila o manipulaciji i duhovnom zlostavljanju od strane Rupnika i Hoste. Godine 2021. kontaktirala je i sestre koje su napustile zajednicu Loyola – uključujući Branciani – i čula njihove priče. Pretpostavlja da je Rupnik zlostavljao oko 20 od 40 sestara.

Odvjetnica: Nemojte kontaktirati crkvene vlasti

Odvjetnica Laura Sgrò, koja zastupa Branciani i Kovač, poziva oštećene da se ne obraćaju crkvenim vlastima, nego državnim tijelima gonjenja. „Zato što je tim ljudima mjesto u zatvoru“, rekla je Sgrò. Trenutno razmatraju daljnje korake protiv Rupnika.

Nakon što su optužbe za seksualno zlostavljanje postale jasne, isusovci su Rupnika isključili iz svog reda 2023. godine. Papa Franjo je pak u listopadu 2023. konačno naložio ponovno otvaranje istrage i ukidanje zastare. Nadalje je naložio raspuštanje Zajednice Loyola.

Svojom pričom želi razbiti „šutnju koja još uvijek vlada u Crkvi, posebice kada je riječ o seksualnom nasilju nad redovnicama“, kaže Branciani obrazlažući svoju odluku da istupi javno. „Ova šutnja je prava nepravda“, dodaje.

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je da slučaj trenutno istražuje Dikasterij za nauk vjere. Dikasterij je prikupio informacije tijekom proteklih nekoliko mjeseci i sada ih procjenjuju, izjavili su u iz Tiskovnog ureda Svete Stolice 21. veljače (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.