Magdalena Sophie Barat

Obrazovanje može promijeniti sve. Louis Barat bio je đakon i radio je kao učitelj u muškoj srednjoj školi. Kod kuće je poučavao svoju talentiranu mlađu sestru Sophie (1779.-1865.) latinskom, književnosti, prirodnim znanostima i matematici. Tako je Sophie dobila iznimno visoku razinu obrazovanja za djevojke tog vremena.

Nakon godina vjerskog progona tijekom Francuske revolucije, Sophie je slijedila bratov poziv u Pariz da kao katehetica podučava zanemarenu djecu. Tu je osnovala red “Dames du Sacré Coeur” (Redovnice Svetog Srca), postala njegova voditeljica i uzela ime Magdalena.

Sestre su osnovale brojne obrazovne ustanove za djevojke i brzo se proširile u mnoge zemlje. Kad je Magdalena-Sophie umrla u Parizu 25. svibnja 1865., zajednica je već imala preko 3500 članova. Papa Pio XI. utemeljiteljicu je 1925. proglasio svetom. Njezin spomendan je 24. svibnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.