Kardinal Matteo Zuppi novi predsjednik Talijanske BK

Nakon što je Talijanska biskupska konferencija (CEI) okupljena u Rimu na Općoj skupštini izabrala i predložila trojicu kandidata, Papa Franjo je 24. svibnja imenovao kardinala Mattea Zuppija predsjednikom CEI-a. Odlazeći predsjednik Bassetti pročitao je Papino priopćenje. Zuppi je Rimljanin, pripadnik Zajednice Svetog Egidija, pastir nadbiskupije Bologna od 2015., poznat je po svojoj predanosti marginaliziranim osobama.

Kardinal Matteo Maria Zuppi (66), nadbiskup Bologne, novi je predsjednik Talijanske biskupske konferencije. Papino imenovanje stiglo je jutros, 24. svibnja, nedugo nakon završetka prve sjednice 76. Opće skupštine CEI-a u konferencijskoj dvorani hotela Hilton Rome Airport di Fiumicino, tijekom koje su biskupi iz cijele Italije pristupili izboru trojice kandidata za nominaciju. 

Novi predsjedavajući zamijenio je kardinala Gualtiera Bassettija (80), nadbiskupa Perugie-Città della Pieve. Upravo je Bassetti – koji je završio svoj petogodišnji mandat i jutros održao posljednje otvaranje zasjedanja – pročitao Papino priopćenje o izboru Zuppija, “prvog od tri meni predstavljena” kandidata. Izbor, pozdravljen gromoglasnim pljeskom prisutnih, ponavlja povijest koja se već dogodila u desetljeću 1969.-1979., kada je CEI od 1968. godine vodio nadbiskup Bologne Antonio Poma.

Studij i predanost za posljednje u Rimu

Prije dolaska u Bolognu, gdje ga je papa Franjo imenovao za pastira 27. listopada 2015., i gdje je naslijedio kardinala Carla Caffarru, Zuppi – svima poznat kao “Don Matteo” i još ga tako nazivaju – svoju osobnu i svećeničku povijest započinje u Rimu. Rođen je, zapravo, u glavnom gradu Italije, kao peto dijete u obitelji od šestero djece. Važan korak zbio se 1973., kada je pohađao rimsku srednju školu Virgilio, gdje je upoznao Andrea Riccardija, osnivača zajednice Svetog Egidija.

Od početka pohađa Zajednicu i surađuje u aktivnostima u službi posljednjih koje ona promovira: od škola za marginaliziranu djecu rimskih sirotinjskih četvrti, do inicijativa za starije osobe koje su same i nisu samostalne, za imigrante i beskućnike, za smrtno bolesne i nomade, invalide i narkomane, zatvorenike i žrtve sukoba; od ekumenskih inicijativa za jedinstvo među kršćanima do onih za međureligijski dijalog, koji se konkretizirao na susretima u Asizu.

U dobi od 22 godine, nakon što je diplomirao književnost i filozofiju na Sveučilištu La Sapienza, s tezom iz povijesti kršćanstva, budući kardinal ulazi u sjemenište suburbijske biskupije Palestrina te pohađa studije teologije na Papinskom Lateranskom Sveučilištu. Za svećenika biskupije Palestrina zaređen je 9. svibnja 1981. Odmah potom postao je župni vikar rimske bazilike Santa Maria in Trastevere, naslijedivši monsinjora Vincenza Pagliu.

Inkardiniran u biskupiju Rim 15. studenog 1988., Zuppi je obnašao različite dužnosti u glavnom gradu: od 1983. do 2012., rektor crkve Santa Croce alla Lungara, član biskupijskog Prezbiterskog vijeća od 1995. do 2012.; od 2005. do 2010. prefekt treće prefekture Rima. Od 2000. do 2012. bio je glavni svećenik asistent Zajednice Svetoga Egidija. Upravo je tih godina doživio još jedan važan trenutak: Zuppi je u ime Zajednice Svetoga Egidija djelovao kao posrednik u Mozambiku u procesu koji vodi miru nakon više od sedamnaest godina krvavog građanskog rata.

Pomoćni biskup

U međuvremenu, 2010. je pozvan da vodi župu svetih Šimuna i Jude Tadeja u Torre Angeli, istočnom predgrađu grada, gdje ga se s velikom ljubavlju sjećaju i danas. 2011. je bio prefekt sedamnaeste prefekture Rima. Nedugo nakon toga, 31. siječnja 2012., Benedikt XVI. ga je imenovao naslovnim biskupom Villanove i pomoćnim rimskim biskupom (za središnji sektor). Biskupsko ređenje primio je 14. travnja 2012. po rukama tadašnjeg kardinala vikara Agostina Vallinija. “Gaudium Domini fortitudo vestra” bilo je geslo koje je odabrao.

Imenovanje za nadbiskupa u Bologni

Kao što je spomenuto, 2015. godine imenovan je u metropolitansko sjedište u Bologni, gdje Zuppi ubrzo dobiva veliko uvažavanje lokalnog svećenstva i gdje je odmah pokazao snažnu predanost pastoralu marginaliziranih osoba: od nezaposlenih, do bolesnih i nadasve migranata. “Kršćanin ne može biti neutralan, poručuje Papa. To nam je vrlo jasno rekao i Gospodin. Kada netko kaže: Ja nisam ništa napravio, upravo je u tome problem. Propust još uvijek spada u grijehe. Bijah gladan i nisi mi dao jesti. U neutralnosti se čovjek osjeća sigurno. U ljubavi ne.”, kazao je jednom prilikom. Kao nadbiskup, 1. listopada 2017. zaželio je dobrodošlicu papi Franji u pastoralni posjet nadbiskupiji. Papa ga je potom kreirao kardinalom na konzistoriju od 5. listopada 2019. s naslovom crkve Svetog Egidija. Zuppi je također član Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj i APSA-e (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.