Međunarodni dan žena i potreba ravnopravnosti u Katoličkoj crkvi u RH i BiH

Poznato je da određen broj osoba iz različitih razloga ne slavi 8. ožujak. Neki će s pravom reći da je svaki dan u godini dan svih, i žena i muškaraca. To je neupitno. No važno je da postoji barem jedan dan u godini kada s posebnom pažnjom gledamo tu stvarnost i kada možemo ukazati na eventualnu, do sada nažalost konstantnu, neravnopravnost.

Važno je također upozoravati na neravnopravan položaj žena u Crkvi, koji je očit čak i u okviru mogućnosti koje odavno dopušta crkveno pravo. Papa Franjo o tome češće govori od svojih prethodnika. I ne samo on, nego se i među drugim osobama polako budi svijest o potrebi popravljanja trenutnog stanja.

Može se, također, puno toga reći a ništa ne poduzeti. Ovaj osvrt se, zasad, ograničava na samo jedan primjer naše stvarnosti, odnosno na pitanje podzastupljenosti žena u tijelima biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odnosno Vijećima, Komisijama, Odborima i Ustanovama HBK i BK BiH. To su mjesta gdje žene mogu biti članice, mjesta gdje se donose određene odluke važne za Crkvu, no statistike već desetljećima idu u prilog muškarcima.

Uz ovo valja reći da Statut HBK, kao i Statut BK BiH, u glavi V. čl. 32./33. glasi: “Generalni se tajnik bira na Saboru između biskupâ ili svećenikâ na pet godina te se postavlja na čelo Glavnog tajništva, u kojem raspoređuje službe, bdije i ravna radom Tajništva”. Time su žene, kao i općenito vjernici laici u Hrvatskoj i BiH, isključene/i iz mogućnosti vršenja ove službe, iako ni crkveno pravo opće Crkve takvu isključivost ne spominje. Potrebna je, dakle, promjena statuta koji nije Sveto Pismo.

Mi, Crkva, svoju bismo vjeru i govor o pravdi i miru (iustitia et pax) trebali pokazati i primjerom. Možda nam za više hrabrosti i pravednosti mogu pomoći i riječi pape Franje iz njegove posinodske apostolske pobudnice Christus vivit (2019.):

Pretjerano bojažljiva i strukturirana Crkva može biti vječito kritična prema svim diskursima o obrani prava žena i neprestano ukazivati na moguće rizike i zablude takvih tvrdnji. Nasuprot tome, živa Crkva može reagirati tako da posveti pozornost legitimnim zahtjevima žena koje zahtijevaju veću pravdu i jednakost. Živa Crkva se može prisjetiti povijesti i prepoznati dugu nît autoritarnosti muškaraca, podložnosti, raznih oblika porobljavanja, zlostavljanja i nasilja u kojem dominiraju muškarci. S tim gledištem i ona sama će moći uzeti k srcu te zahtjeve za poštivanjem prava žena i ponuditi uvjerljiv doprinos većem reciprocitetu između muškaraca i žena… (CV, 42).

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka 2020.

Branko Jurić

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.