Njega mentalnog zdravlja kod katoličkih svećenika

Psihičke bolesti kao depresije ili fobije muče sve veći broj ljudi u svijetu. U Njemačkoj je pogođena trećina stanovništva, u SAD-u, Turskoj ili Meksiku još više. I taj broj se povećava, kaže Mental Health Report. Ovo istraživanje jasno pokazuje koliko je važna profesionalna pomoć u slučaju psihičkog oboljenja ili kod same naznake mentalnih poteškoća na koje nailaze gotovo svi.

Katolički svećenici vrše složenu i zahtjevnu službu u crkvenoj zajednici, radeći kao duhovni pratitelji, savjetnici, ispovjednici i navjestitelji Radosne vijesti. Unutar ove duhovne službe se, iako se na prvu ne čini tako, često suočavaju s brojnim stresnim situacijama i pritiscima koji mogu imati značajan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje. Osobito ako ne uspiju upravljati dnevnim rasporedom poslova koji se tako sve više gomilaju. Stoga su dobar dnevni raspored i briga za mentalno zdravlje ključni za njihovu dobrobit, duhovnu službu i općenito za Crkvu.

Svećenici se često suočavaju s iznimnim pritiscima zbog velikih očekivanja, kako izvana tako i iznutra, u vršenju njihove duhovne službe. Češće su pod takvim pritiscima mlađi ljudi. Nedavno je slučaj jednog svećenika završio jako tragično.

Osim osnovne duhovne skrbi za vjernike, svećenici se mogu naći u ulozi savjetnika, pomiritelja u sukobima i podrške u kriznim situacijama, kako u župnoj zajednici, tako i u pojedinim obiteljima. Ponekad preuzimaju poslove koje i ne bi trebali, a katkad i ne bi smjeli obavljati. Ne rješavaju se svi problemi duhovno. Ova široka lepeza potrebnog i nepotrebnog može izazvati veliki stres i opterećenje za svećenike, posebno ako se osjećaju nesposobnima ili preopterećenima odgovoriti na ta očekivanja.

Osim toga, svećenički poziv često može rezultirati osjećajem izolacije i osamljenosti. Iako su često okruženi vjernicima i zajednicom, svećenici nerijetko mogu osjećati da nemaju nekoga s kim bi mogli podijeliti svoje osobne brige i izazove. A naizvan trebaju biti nasmijani i uvijek dobro raspoloženi. Ova osamljenost posebno je teška za svećenike koji se suočavaju s unutarnjim borama ili sumnjama u svoju vjeru, odabir životnog puta i smisao službe.

Njega mentalnog zdravlja pruža prostor i podršku za obradu tih osjećaja i izazova. No u nekim slučajevima, unutar crkvene zajednice oko mentalnog zdravlja može biti prisutna stigma, što može otežati svećenicima da potraže pomoć i podršku kad je to potrebno. Strah od osude ili ismijavanja može dovesti do potiskivanja problema ili odbijanja traženja pomoći, što pogoršava stanje mentalnog zdravlja. Promjena mentaliteta, stvaranje sigurnog i podržavajućeg okruženja u kojem se svi, pa i svećenici, osjećaju slobodno tražiti pomoć ključno je za prevladavanje ovih prepreka. Takvo okruženje treba stvarati, a tu posebnu odgovornost imaju biskup, njegovi vikari za permanentno praćenje klera i drugi savjetnici i savjetnice.

Katolički svećenici, poput svih ljudi, imaju pravo na brigu o vlastitom mentalnom zdravlju, a da ne budu osuđivani ili ismijavani. Njihova sposobnost da učinkovito služe svojoj zajednici i Crkvi izravno ovisi o njihovom zdravlju, ukupnoj dobrobiti i duhovnoj integralnosti. Stoga je važno promicati kulturu u kojoj se briga o sebi i briga o mentalnom zdravlju smatraju ne samo prihvatljivima, već i neophodnima za vršenje njihove službe.

Mentalno zdravlje dio je općeg zdravlja i blagostanja, stoga njega mentalnog zdravlja kod svećenika ne smije biti zanemarena ili stigmatizirana. Naprotiv, trebala bi biti integrirana u sve aspekte duhovne službe i brige o zajednici. Kroz podršku, početno i trajno obrazovanje te stvaranje sigurnog okruženja, odgovorni u vodstvu biskupije trebaju osigurati da svećenici imaju vrijeme, resurse i podršku potrebnu za održavanje vlastitog mentalnog zdravlja, čime se jača njihova sposobnost da učinkovito služe i prate osobe. I sami svećenici trebaju znati kako zatražiti tako i prihvatiti pomoć. Većina se, zahvaljujući profesionalnoj pomoći, uspješno oporavi od bolesti ili mentalnih poteškoća (fratellanza.net).

Branko Jurić

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.