Miloš Vulić: Novi patrijarh veliki je duhovni autoritet, čovjek dijaloga, izuzetno poštuje Papu Franju

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić (60) naslijedio je Irineja, koji je bio žrtva Covida-19 u studenom. Kardinal predsjednik Papinskog Vijeća za jedinstvo kršćana: “Nastavimo raditi zajedno” u pravcu punog zajedništva. Mladi srpski teolog Miloš Vulić u intervjuu za Vatican News: “On je veliki duhovni autoritet, čovjek dijaloga, kao što smo vidjeli u ovih šest godina u Hrvatskoj”

Sabor episkopa Srpske pravoslavne crkve, okupljen jučer u sabornoj crkvi Svetog Save u Beogradu, izabrao je novog patrijarha, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića. Šezdesetogodišnjak, rodom iz Bečeja, studirao je teologiju u Beogradu prije nego što je zamonašen i pohađao je postdiplomski studij u Ateni. Novi patrijarh naslijedio je Irineja, koji je umro u studenom u 90. godini, pogođen Covidom-19. Godine 1999., u dobi od samo 38 godina, sveti Sinod izabrao ga je za jegarskog biskupa, vikara Bačke biskupije. Tu je dugo surađivao sa svojim duhovnim ocem, biskupom Irinejem Bulovićem. Godine 2008. izabran je za predsjednika srpske radiotelevizijske agencije, pridonoseći pokretanju mnogih programa s vjerskom tematikom. Potom je bio vojni vikar, a od 2014. metropolit je u Hrvatskoj, u Zagrebu i Ljubljani.

Čestitka kardinala Kocha

U pismu dobrih želja i čestitki 46. patrijarhu srpskom, kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog Vijeća za jedinstvo kršćana, izražava nadu u “nastavak suradnje, već plodne i s prethodnim patrijarsima, te učvršćivanje zalaganja u korist jačanja odnosa između Crkava”. Želja kardinala Kocha je i “nastaviti surađivati na raznim poljima crkvenog i kulturnog života, svjesni da je krajnja svrha dijaloga ispunjenje glavne želje Isusa Krista, odnosno puno zajedništvo svih njegovih učenika”.

Pastoralno zalaganje za mlade ljude

Nakon studija u Ateni, Porfirije se preselio, između 1986. i 1990. godine, u samostan Svetih Arhanđela u Kovilju, gdje je zaređen za svećenika i postavljen za opata. Tih je godina njegov samostan postao duhovna “domovina” mnogih mladih ljudi, a opat je nastojao pomagati i ovisnicima. 2005. je stvorio terapijsku zajednicu “Zemlja živih” (“Land of the Living”), koja je danas raširena širom Srbije. Potom je osnovao udrugu koja se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih sekti i vjerskih kultova, a zatim cijelo desetljeće vodi humanitarni fond “Privrednik” koji stipendira nadarene, ali siromašne studente svih vjera i nacionalnosti.

Nuncij Suriani i nadbiskup Hočevar na ustoličenju

Božanskoj liturgiji inauguracije novog patrijarha, u sabornoj crkvi Svetog Save u Beogradu, ispunjenoj vjernicima i predstavnicima srpske Vlade, diplomatskog zbora i drugih vjerskih konfesija, prisustvovali su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čelnik bosanskih Srba i član rotirajućeg bosanskog tripartitnog predsjedništva Milorad Dodik, apostolski nuncij u Srbiji Luciano Suriani i katolički nadbiskup u Beogradu Stanislav Hočevar.

Veliki je duhovni autoritet i čovjek dijaloga

Mladi srpski teolog i politolog Miloš Vulić, koji je studirao na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu i provodio istraživanje o ulozi papinske diplomacije u dvadesetom stoljeću i diplomatskim odnosima između Srbije i Svete Stolice, za Vatican News naglašava ekumenski duh novog patrijarha, koji je sudjelovao na molitvenim susretima zajednice Sant’Egidio, 2012. i 2016. Vulića, koji je jutros bio nazočan božanskoj liturgiji ustoličenja patrijarha Porfirija, pitamo kako je ovaj izbor prihvaćen u SPC, među episkopima, ali i među vjernicima:

Vulić: Jako dobro je prihvaćen, prije svega zato što se radi o velikom duhovnom autoritetu. Važno je podsjetiti da je novi patrijarh bio učenik velikog i važnog gheronte (mudri starješina, ur.) i grčkog duhovnog oca Gerona Porfirija, koji je proglašen svecem, (2013. godine od Sinoda Carigradskog patrijarhata), u Grčkoj i širom pravoslavnog svijeta. Po mom mišljenju, novi je patrijarh istinski čovjek Crkve: za njega je Crkva istinski život i to prepoznaju i biskupi i vjernici.

Novi patrijarh jedan je od najmlađih biskupa Srpske pravoslavne crkve, pažljiv prema svijetu komunikacije i već dugo predan pomaganju mladim ovisnicima o drogama i siromašnim studentima svih vjera. Koliko će ove osobine biti važne za vodstvo vaše Crkve?

Vulić: Sve ove osobine novog srpskog patrijarha vrlo su važne. Porfirije, isprva kao jeromonah (monah svećenik, nap. ur.), a kasnije kao biskup i metropolit, uvijek je bio predan pomaganju mladima u hodu njihova života. Ono kroz što prolaze mladi nije lagano, na putu su razna iskušenja, važno je imati očinsku riječ. Njegov je glas uvijek bio glas istinskog oca i mnogi ga mladi ljudi pažljivo slušaju. Ne samo za mlade ovisnike i siromašne studente, već i za sve mlade ljude, Porfirije ima autentični kršćanski glas, duboko duhovan, ali i moderan i živahan.

Patrijarh Porfirije poznat je kao čovjek dijaloga, što ga je dovelo do dobrih odnosa s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj dok je bio mitropolit zagrebački. Sudjelovao je na molitvenim susretima za mir koje je organizirala zajednica Sant’Egidio u Sarajevu i Asizu, gdje je susreo Papu Franju. Vjerujete li da će se pod njegovim vodstvom moći poboljšati i unaprijediti odnosi s Katoličkom crkvom?

Vulić: Istina je, u pravu ste. Porfirije je poznat kao čovjek dijaloga. Od Zagreba do Rima poznat je kao istinski ekumenski čovjek. Ekumenski u evanđeoskom smislu, kada Gospodin kaže da svi trebamo biti sjedinjeni poput njega s Ocem. To je također dar Duha Svetoga. Porfirije je to naučio od svog učitelja i duhovnog oca u Srbiji, bačkog biskupa Irineja Bulovića, koji uvijek govori o potrebi otvorenog i bratskog dijaloga između pravoslavnih i katolika. Osobno vjerujem da izbor Porfirija predstavlja novi korak u odnosima s Katoličkom crkvom. Njegov ekumenski duh imali smo priliku vidjeti već u Zagrebu gdje je bio mitropolit. Također je poznato da patrijarh Porfirije izuzetno poštuje Papu Franju. U Asizu ga je susreo 2016. godine, a tom prilikom mu je poljubio ruku. Ta gesta pokazuje jasan stav (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.