Münchenski generalni vikar Peter Beer postaje profesor u Rimu

Münchenski generalni vikar Peter Beer seli se u Rim – kao profesor. Ali jednom nogom ostaje u Bavarskoj. Međutim, njegovi prethodni zadaci kao “alter ega” kardinala Reinharda Marxa bit će podijeljeni.

Peter Beer (53), minhenski generalni vikar, postaje profesor u Rimu. Prelazi u Centar za zaštitu djece (CCP) na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Donjobavarac će zadržati svoje predsjedanje upravnim odborom Katoličkog sveučilišta Eichstätt-Ingolstadt (KU). Rođen u Kelheimu doktorirao je teologiju i pedagogiju. Na danas zatvorenom Salezijanskom filozofsko-teološkom sveučilištu u Benediktbeuernu privremeno je predavao religijsku pedagogiju kao honorarni profesor.

Münchenski kardinal Reinhard Marx pohvalio je Beerovu predanost borbi protiv zlostavljanja. Kao generalni vikar, on je “značajno unaprijedio” proces. Svećenik je od 2012., s jednim prekidom, član znanstvenog savjetodavnog odbora KPK. Prema Marxu, on je također bio ključan u pripremi i organizaciji summita protiv zlostavljanja s biskupima iz cijelog svijeta u Rimu u veljači 2019. godine.

Dosadašnje zadaće generalnog vikara bit će podijeljene

Beer je djelomično oslobođen od posla od strane Nadbiskupije Münchena i Freisinga zbog njegovog rada u Rimu. Rečeno je da će živjeti u Kući susreta Münchenske nadbiskupije u Rimu i tamo raditi kao kapelan. Također će ostati aktivan u pastoralnoj skrbi u svom drugom mjestu boravka u Münchenu.

Prije svećeničkog ređenja u Freisingu 2002., Beer je nekoliko godina radio kao vjeroučitelj u osnovnoj školi u Münchenu. Od 2006. vodio je Katolički ured, središnju kontaktnu točku za politiku i društvo. Od 1. siječnja 2010. služio je kao generalni vikar. Njegove dosadašnje dužnosti sada će dijeliti generalni vikar Christoph Klingan (42) i pravnica Stephanie Herrmann (52), prethodno viša ministarska savjetnica u bavarskom Ministarstvu znanosti. Beer je pomogao u pokretanju ove nove strukture.

Kao generalni vikar, od samog je početka bio tražen kao krizni menadžer, ne samo u rješavanju zlouporaba, nego i u nesolventnosti bivšeg katoličkog medijskog trgovca Weltbilda 2014., kojeg je pratio kao predsjednik nadzornog odbora tvrtke do njezine prodaje privatnom investitoru. U KU-u, Beer je bio uključen u krizu vodstva koja je trajala nekoliko godina kao rezultat nekoliko neuspjelih predsjedničkih izbora. Pod njegovim vodstvom useljena je nova zgrada Ordinarijata u Münchenu. Beer je inicirao objavljivanje crkvene imovine u nadbiskupiji i sudjelovao u razmatranjima o novoj verziji crkvenog zakona o radu.

Beer je uspješno radio sa svojim tadašnjim augsburškim kolegom Haraldom Heinrichom na očuvanju Benediktbeuerna kao sveučilišne lokacije. Salezijanci su tamo prestali poučavati 2013. zbog troškova. Tijekom njegova mandata generalnog vikara nadbiskupija je preuzela nekoliko napuštenih samostana u Gornjoj Bavarskoj. Dio kompleksa u Beuerbergu 2015. pretvoren je u smještaj za izbjeglice. Osim toga, tamo je sada održano nekoliko vrlo dobro posjećenih izložbi koje je organizirao Dijecezanski muzej Freising (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.