Na svjetlo dana izlazi mjesto mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Jordanu

Identificirana je i rekonstruirana tvrđava Heroda Antipe. Mjesto zatočeništva i odrubljivanja glave Kristova Preteče u središtu je dvadesetogodišnjeg studijskog projekta kojeg vodi arheolog Győző Vörös. Znanstveniku su prošli tjedan Papinske akademije dodijelile zlatnu pontifikalnu medalju

Paolo Ondarza i Christopher Wells

Ponovno je ‘izronilo’ iz zemlje mjesto zatočeništva i mučeništva sv. Ivana Krstitelja, palača – tvrđava kralja Heroda Antipe smještena na brdu Machaerus (Μαχαιροῦς) istočno od Mrtvog mora u današnjem Jordanu.

Zlatna medalja pontifikata
Senzacionalnu rekonstrukciju drevnog biblijskog mjesta Machaerus napravio je profesor Győző Vörös, arheolog i arhitekt, član Hungarian Academy of Arts. Za to su mu Papinska rimska akademije arheologije i Papinska akademija Cultorum Martyrum proteklih dana uručile Zlatnu medalju pontifikata 2020. Prestižna nagrada dodijeljena je za projekt “The Machaerus Archaeological Excavations”, dokumentiran u tri sveska u izdanju Terra Santa Editions.

Nestala palača
“Nevjerojatno, gotovo čudesno”. Tim riječima profesor Vörös definira otkriće lokaliteta Machaerus, kapsulirano svjedočanstvo povijesne ere o kojoj su se do sada gubili drugi tragovi. Mjesto na kojem se nalazila palača zapravo je nestalo nakon razaranja koje su izvršili Rimljani na kraju prve židovske pobune 71/72. godine. Riječ je o otkriću njemačkog znanstvenika Augusta Strobela ostataka zida koje su podigle rimske legije datira iz 1968. godine, kao i o njegovoj hipotezi da je drevni Herodov grad u korespondenciji s tim nalazima.

Dvadesetogodišnji projekt
Od tada su pokrenuta značajna istraživanja. Među njima su i ona koja su proveli franjevački arheolozi Virginio Canio Corbo i Michele Piccirillo, koji su umrli a da nisu uspjeli ništa objaviti. Nakon želje koju je tijekom apostolskog putovanja u Jordan izrazio papa Benedikt XVI., Kraljevski odjel za starine iz Ammana povjerio je 2009. Győzőu Vörösu dvadesetogodišnje istraživanje arheološkog nalazišta. Projekt je proveden u bliskoj znanstvenoj suradnji s Jerusalem Studium Biblicum Franciscanum, École biblique et archéologique française de Jérusalem i Cobb Institute of Archaeology presso la Mississippi State University.

Sto tisuća fragmenata
Više od sto tisuća arhitektonskih elemenata ponovno sastavljenih kao mozaik omogućili su ovom arheologu da čovječanstvu vrati grafičku rekonstrukciju izrazito značajnog i atraktivnog mjesta za povijest i vjeru.

Božji dar za 21. stoljeće
“Machaerus je – izjavljuje on – dar koji je Svemogući Bog dao 21. stoljeću. U mogućnosti smo arhitektonski rekonstruirati unutrašnjost mjesta, Herodove palače, opisane u Evanđelju. Danas novim naraštajima možemo pružiti vjernu sliku onoga što nam govore sveti tekstovi: ne biblijsku ilustraciju, utemeljenu na zamišljanju ili mašti, već povijesni dokument. To je srce i smisao misije arheologije”.

Sveta zemlja, peto evanđelje
“Kao što je rekao papa Franjo”, nastavlja Győző Vörös, “Sveta zemlja je peto evanđelje koje nam pomaže razumjeti prva četiri. U Machaerusu, od grčkog makhaira (μάχαιρα), što znači mač, nalazimo se pred golgotom Ivana Krstitelja, pred ‘Pretečom’ s njegovim mučeništvom, pretačom Kalvarije, Kristove žrtve”. Događaj je to o kojemu pripovijedaju evanđelisti Marko i Matej: povijesna činjenica koja je potvrđena u prvom stoljeću u izvještaju Antiquitates Judaicae židovskog povjesničara Josipa Flavija i, 250 godina kasnije, u Storia Ecclesiastica Euzebija iz Cezareje.

Proročanstvo i mučeništvo
Unutar palače održana je gozba tijekom koje je princeza Saloma plesala za Heroda, izvanbračno oženjenog s njenom majkom Herodijadom, i zatražila od njega glavu Ivana Krstitelja. Nepodoban jer je potvrdio istinu o preljubu suverena države i omražen zbog toga od strane Herodijade, Ivan je bio zatočen i potom mu je odrubljena glava u utvrdi Machaerus.

Povijest i vjera
Uz dvostruku emociju znanstvenika i vjernika, Győző Vörös kaže da je posebno sretan što, gotovo dvije tisuće godina nakon mučeništva Krstitelja, koje se dogodilo između 28. i 29. godine nove ere, Machaerus ponovno ima svoj geografski položaj na karti Svete zemlje (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.