Nadbiskup Koch ističe važnost sveučilišne teologije

Predavanja na Središnjem institutu za katoličku teologiju u Berlinu započela su 2019. godine, no sveučilišna ustanova službeno je otvorena tek u petak 20. svibnja 2022. Na svečanosti je govorio i berlinski nadbiskup Heiner Koch, izvještava KNA.

Berlinski nadbiskup Heiner Koch ističe ulogu kršćanske, islamske i židovske teologije na sveučilištima. Na ponovno zakazanoj svečanosti otvaranja Središnjeg instituta za katoličku teologiju (Zentralinstitut für Katholische Theologie – IKT) na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu rekao je da se unatoč svim razlikama u misaonim tradicijama “na sveučilištima prakticira kultura rasprava utemeljenim na pravilima” kojima se društvo u cjelini razvija i ide naprijed. Koch je dodao da je zahvalan što berlinsko sveučilište sada uz protestantsku teologiju ima i katoličku i islamsku teologiju.

U dobru i u zlu, religije bi mogle biti elementarne sile koje oblikuju društveni život, rekao je Koch. U potrazi za onim što zajednice drži na okupu u njihovoj srži, one bi se mogle “pokazati kao promicateljski, ali i ometajući i kočni čimbenici”. Teologija bi također mogla biti “važan kritički korektiv” za Crkvu, dodao je nadbiskup.

U Berlinu su predstavnici više od 250 religijskih i svjetonazorskih zajednica uglavnom živjeli zajedno u miru i poštovanju, naglasio je Koch: “U ovoj sredini, koju jednako oblikuju sekularnost i religijska pluralnost, teologije i religijske znanosti imaju važnu društvenu zadaću.”

Na svečanosti organiziranoj dvije i pol godine nakon što je IKT počeo s predavanjima, berlinska je senatorica za znanost Ulrike Gote (Zeleni) rekla da i u svjetonazorski neutralnoj državi trebaju “teologije s jakim istraživačkim fokusom”. IKT i susjedni Institut za islamsku teologiju, koji je otvoren u isto vrijeme, trebali bi biti “mjesta međureligijskog dijaloga”. Na taj način bi mogli dati doprinos mirnom suživotu. Također bi trebali doprinijeti tome da njihove vjerske zajednice svoje vjerske tradicije otvore pitanjima suvremenih društava.

Vršilac dužnosti predsjednika Sveučilišta Humboldt u Berlinu Peter Frensch pohvalio je umrežavanje koje je središnji institut već ostvario s drugim znanstvenim institucijama. Dijalog i razmjena temeljni su za razvoj teologije na sveučilištima. “Na sveučilištu se mora raspravljati o etičkim pitanjima bioloških, medicinskih, ekoloških ili tehničkih istraživanja, a ona spadaju i u područje teologije”, naglasio je psiholog.

Direktor IKT-a Georg Essen promovirao je katoličku teologiju koja je “orijentirana na društvo, kozmopolitska, osjetljiva na kulturu, umjetnost i politiku”. Založio se za pojačanu suradnju s katoličkim teološkim fakultetom u Istočnoj Njemačkoj, koji se nalazi na Sveučilištu u Erfurtu.

Direktor Instituta za islamsku teologiju Serdar Kurnaz rekao je da su zajednička istraživanja i publikacije s IKT-om već započele ili su u planu. Obje institucije žele oblikovati teološki jezik koji je razumljiv cijelom društvu. Prodekanica protestantskog teološkog fakulteta Ruth Conrad rekla je da oba instituta jasno stavljaju do znanja da je Berlin “religijski vitalan i pluralan grad”.

Središnji institut za katoličku teologiju trenutno ima sedam profesorskih zvanja, uključujući i jedno za teologiju religija. Studij je započeo u zimskom semestru 2019/20. Prvih pet profesorskih zvanja imenovano je u proljeće 2020. godine (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.