Nadbiskup Uzinić uputio poruku i čestitku povodom Međunarodnog dana žena

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić uputio je preko svog Facebook profila poruku i čestitku u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena 2022 godine.

Drage sestre i prijateljice,

danas je Međunarodni dan žena, vaš praznik. Činjenica da vam je posvećen jedan poseban dan u godini sama po sebi govori da su vaše ljudsko dostojanstvo i vaša ljudska prava kroz povijest ugrožena. Nažalost u mnogim slučajevima se ta ugroženost u dostojanstvu i pravima nastavlja događati. Ništa nismo naučili iz povijesti i to ne samo na području vašeg dostojanstva i prava nego i kad su u pitanju druge važne lekcije, o čemu svjedoči i rat u Ukrajini.

Ova nesretna situacija oduzima današnjem prazniku svečarsko ozračje. Pa ipak, Međunarodni dan žena ne slavimo zbog slavlja. Slavimo ga zbog ideje jednakosti u dostojanstvu i pravima žena i muškaraca od koje ne smijemo odustati i o kojoj je i danas potrebno govoriti.

Budući da se mi u Crkvi nalazimo u sinodalnom razdoblju koje se odvija pod geslom: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“, želio bih se zaustaviti posebno na crkvenoj razini koristeći se, kao poticajem za promišljanje svih nas kojih se to tiče, pozivom pape Franje na prisutnost žena na onim mjestima u Crkvi na kojima se promišljaju i donose važne odluke. On je to ovako izrazio:

„Danas postoji potreba za proširivanjem prostorâ snažnije prisutnosti žena u Crkvi i, razumije se, prisutnosti vjernika laika, ali naglašavajući ženski aspekt, jer su žene općenito ostavljene po strani. Moramo promicati uključivanje žena na mjesta na kojima se donose važne odluke.“ (Papa Franjo, Nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji, 11. listopada 2020.)

Uz ove misli, koje danas posvajam i pretvaram u svoju želju i molitvu za vas i vaše aktivno sudjelovanje u sinodalnom hodu Crkve te uključenost u donošenje odluka na svim razinama, a kojima pridružujem i molitvu za prestanak rata i mir, svima vama drage sestre i prijateljice, vama poštovane žene, želim sretan Međunarodni dan žena! Mate (Mate Uzinić facebook; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.