Nadbiskupija Freiburg planira župe s do 100.000 katolika

Katolička crkva na jugozapadu Njemačke pred ogromnim je promjenama. Nakon dugih rasprava geografska preraspodjela nadbiskupije Freiburg gotova je stvar. Umjesto dosadašnjih 224 pastoralne jedinice i 1.000 župa, od 2025. godine u biskupiji će biti tek 36 velikih župa.

Unatoč kašnjenjima uzrokovanim koronakrizom, župna i strukturna reforma u nadbiskupiji Freiburg ide korak naprijed. Nakon dugih rasprava sada je odlučeno o zemljopisnoj preraspodjeli župa. Umjesto dosadašnjih 224 pastoralne jedinice i 1.000 župa, 2025. će godine između Odenwalda i Bodenskog jezera biti samo 36 velikih župa. Treća najveća biskupija u Njemačkoj objavila je danas odgovarajući koncept. Na primjer, u Freiburgu, Heidelbergu, Karlsruheu, Konstanzu i Mannheimu biti će samo jedna župa kao krov nad svim crkvenim aktivnostima u gradu. Čak i izvan velikih gradova, deseci tisuća katolika u budućnosti će biti jedna veća župa. Strukturna promjena nije svrha sama sebi, već nužan preduvjet za “doživljavanje Crkve kao zajednice”, rekao je nadbiskup Stephan Burger.

Na čelu velikih župa je župnik voditelj, koji zatim delegira zadatke i odgovornosti u skladu s crkvenim zakonom. Potiču se novi koncepti vodstva, sudjelovanje volontera je izričito poželjno. U svakoj bi župi trebalo postojati nekoliko “župnih timova” koji se brinu o svakodnevnom crkvenom životu. “Riječ je o kreativnim načinima pastorala koji dopiru do ljudi, pa i izvan onoga što je poznato i uobičajeno”, rekao je Burger.

Osloboditi dušobrižnike od administrativnih i financijskih pitanja

O proširenju ponuda za posebne ciljne skupine – na primjer za centre za obitelji ili starije građane – još uvijek se raspravlja. Odlučeno je da se dušobrižnike – ne samo župnike, već i druge zaposlenice i zaposlenike s punim radnim vremenom, poput pastoralnih referenata, kao i volontere – više oslobodi administrativnih i financijskih pitanja. U svakoj novoj župi bit će uspostavljena uprava koja će preuzeti financijske poslove, a odgovarat će višem župniku i novom upravnom odboru kojeg čine ekonomski stručnjaci.

Svaka velika župa uspostavit će središnji župni ured kao informacijsko i kontaktno mjesto, a postojat će i podružnice u prethodnim pastoralnim jedinicama. Točna mjesta kao i naziv i sjedište novih velikih župa trebaju se utvrditi na licu mjesta. Bit će također važno da Vatikan – za razliku od, primjerice, nedavnoog slučaja s biskupijom Trier – odobri planove. Freiburška ekipa uvjerena je da će ispuniti propise kanonskog prava.

Freiburška nadbiskupija nije usamljena u strukturnim reformama. U tijeku su slični planovi u cijeloj Njemačkoj, primjerice u biskupiji Trier ili u nadbiskupiji Köln, a i proces rasprave na Sinodalnom putu bavi se perspektivama Katoličke crkve u cijeloj Njemačkoj (kna; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.