Moskovski patrijarh poklonio ruskoj vojsci ikonu Bogorodice da pobijedi u ratu protiv Ukrajine

Nastavlja se korištenje crkvenih simbola u ruskoj borbi za osvajanje Ukrajine. Ovoga puta moskovski patrijarh Kiril i čelnik ruske Nacionalne garde Viktor Zolotov nadu u “brzu” pobjedu nad Ukrajincima polažu u sliku Djevice Marije, koju je patrijarh darovao Zolotovu tijekom bogoslužja.

“Vjerujemo da će ova slika zaštititi rusku vojsku i donijeti brže našu pobjedu”, rekao je visoki vojni dužnosnik patrijarhu Kirilu u crkvi Svetoga Spasitelja u Moskvi. Kako je napomenuo, “stvari ne idu tako brzo kako bismo željeli”.

Kako je nedavno naglasio ciparski nadbiskup Krizostom, “Rusi prvo načine njihov križ, a onda ubijaju”. Nastavljaju tako zazivati ​​vjeru u Boga za konačni cilj, navodno “blagoslovljen” od Crkve.

U svojoj propovijedi nakon Božanske liturgije, moskovski patrijarh je bio protiv Ukrajinaca koji Moskovsku patrijaršiju karakteriziraju kao “Crkvu osvajača”, što smatra bogohulnim i uvredljivim.

Osvrnuvši se na broj biskupija Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini koje su odlučile u liturgiji ne spominjati ime patrijarha Kirila, istaknuo je da se “to radi iz straha”.

“Moramo se sjetiti da svi pripadamo jednoj svetoj katoličkoj i apostolskoj Crkvi, istoj Crkvi koja se nalazi i u Moskvi i u Kijevu”, rekao je, odbijajući prihvatiti valjanost Ukrajinske Crkve i njezino oslobađanje od Moskovskog patrijarhata.

Ponovno je govorio o vanjskim pritiscima i “stranim silama na Crkvu koje žele uništiti duhovno jedinstvo naših naroda. Kad netko iz straha odbije komemorirati Patrijarha, onda je to znak slabosti. “Ne vrijeđa me”, karakteristično je izjavio.

Naposljetku, osvrćući se na rat, govorio je o “političkim procesima za koje se nadamo da će uskoro završiti”, te o tome da moli za Crkvu metropolita Onoufrija.

Ponovio je svoju molitvu Bogu da zaštiti sve one na ruskom tlu, “koje sada uključuje Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju” (orthodoxtimes.com; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.