Nedjelja Božje riječi: Braga, zabrinutost zbog “biblijske nepismenosti”

Nadbiskup portugalske Brage, Jorge Ortiga, objavio je poruku za slavlje Nedjelje Božje riječi, 24. siječnja, u kojoj upozorava na “određenu biblijsku nepismenost” u katoličkim zajednicama.

“Još uvijek imamo određenu biblijsku nepismenost i morat ćemo prepoznati da vjerodostojnost poruke koju navještamo zahtijeva više rada na njenom dubljem poznavanju. To je zadatak za svećenike i za sve kršćane. Ova Nedjelja Božje riječi trebala bi nas potaknuti na inicijative koje će izazvati veće upoznavanje Riječi”, piše Jorge Ortiga, u tekstu kojeg je portugalska nadbiskupija objavila na svojoj stranici.

On predlaže novu “središnju ulogu” Biblije, kako bismo razumijeli što ona uistinu znači i kako je treba čitati i tumačiti. “Možda je velika pogreška Crkve bila” – upozorava – “dopuštati da Evanđelje postane retorika i apstraktne ideje”.

“Ako smo u zadaći obnove dali prioritet sakramentalnoj dimenziji, došlo je vrijeme za ulaganje u biblijski pastoral. Imamo Odjel za promicanje biblijskog pastorala. Njegova je svrha predlagati inicijative kojima bi Biblija prožimala sav pastoral, tako da sve polazi od Riječi i njoj nas vodi”, poručuje Ortiga.

Nedjelju Božje riječi ustanovio je papa Franjo 30. rujna 2019., na liturgijski spomen sv. Jeronima, potpisivanjem apostolskog pisma Aperuit illis, što se odnosi na redak »Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24,45). Papa u apostolskom pismu upozorava da smo bez Duha u opasnosti »da ostanemo ograničeni isključivo na pisani tekst«, čime bi se »lako utrlo put fundamentalističkom čitanju kojega se treba kloniti ako se ne želi izdati nadahnuti, dinamički i duhovni značaj svetoga teksta«. Glede toga, Papa podsjeća na Apostolove riječi: »slovo ubija, a Duh oživljuje« (2 Kor 3,6) (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.