Barbara Hallensleben: Ni ‘hrabri metropoliti’ ne mogu zaustaviti rat u Ukrajini?

Freiburška dogmatičarka Barbara Hallensleben u ruskom metropolitu Hilarionu, šefu ureda vanjskih poslova Moskovske patrijaršije, vidi zagovornika mira. No, čini se da “ruskog medvjeda” trenutno “ne zaustavljaju ni hrabri metropoliti”

Barbara Hallensleben, koja ima bliske veze s Ruskom patrijaršijom, piše ovo u gostujućem komentaru za portal Cath.ch u ponedjeljak 1. ožujka. U tekstu teologinja, koja je član Međunarodne komisije za pravoslavno-katolički dijalog, objašnjava odbijanje rata od strane šefa Ministarstva vanjskih poslova Moskovske patrijaršije Hilariona. “Rat nije sredstvo za rješavanje nagomilanih političkih problema”, citira ona iz intervjua s ruskim metropolitom, koji je dostupan na Mospat.ru, web stranici Moskovske patrijaršije. U njemu Hilarion također napada ruske političare “koji su uvjereni u pobjedu bez obzira na žrtve”.

Suočio se s tenkovima

Hallensleben često ima kontakt s Hilarionom koji je počasni profesor na Teološkom fakultetu u Freiburgu, a također redovito posjećuje papu Franju u Vatikanu. Profesorica u Freiburgu objašnjava Hilarionov stav u osvrtu na pozadinu njegove biografije. “Metropolit zna o čemu govori: dok je kao mladi svećenik-redovnik živio u Litvi u tamošnjem samostanu Svetoga Duha, suprotstavio se kotrljajućim sovjetskim tenkovima i na taj način spriječio krvoproliće. Za to ga je Litva odlikovala državnim ordenom slobode”.

Metropolit Hilarion je “i danas u stanju ekstremne napetosti”, nastavila je Hallensleben: “Za tvrdolinijaše se dugo smatrao previše otvorenim i prijateljskim prema Zapadu – za Ruse, koji traže dijalog sa Zapadom i gnušaju se nasilja (a ovih ima puno), on se zalaže za buduću održivost svoje Crkve”.

“Molitva za mirno rješenje”

“Molimo da se problemi ne rješavaju vojnim, već mirnim putem”, rekao je Hilarion u drugom intervjuu dostupnom na pravoslavnoj web stranici i objavljenom 20. veljače, nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu. “Stvarno se nadam da će obje strane u sukobu imati dovoljno mudrosti i hrabrosti da uđu u pregovarački proces i upravo pregovorima riješe sve probleme koji su nastali”, rekao je metropolit gostujući u programu “Crkva i svijet”.

Tijekom razgovora metropolit Hilarion založio se za dijalog, čiji najvažniji cilj mora biti očuvanje mira između Rusije i Ukrajine. “Dobro se sjećamo kako su se Amerikanci ponašali na Bliskom istoku, kakva je bila situacija u Iraku nakon njihove invazije, što se dogodilo u Libiji. Ne bismo željeli doživjeti nešto slično u našem povijesnom prostoru”, rekao je šef ruskog pravoslavnog ministarstva vanjskih poslova Moskovske patrijaršije.

Zajednica Ruske pravoslavne Crkve živi u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i drugim susjednim zemljama. “Mi brinemo za njihovu sudbinu ništa manje nego za sudbinu Rusije, pa je ova situacija posebno bolna za Rusku Crkvu”, rekao je Hilarion u intervjuu objavljenom prije tjedan dana (cath.ch; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.