Napad pljuvanjem na opata Nikodemusa Schnabela u Jeruzalemu izaziva bijes

Uvrede i napadi radikaliziranih doseljenika dio su svakodnevice kršćanskih vjernika u Izraelu. Sada je to pogodilo opata jeruzalemskog samostana Usnuća Marijina. Video napada brzo se proširio internetom.

Napad pljuvanjem radikalnih Židova na opata njemačke benediktinske opatije Usnuća Marijina (Dormitio Mariae) u Jeruzalemu, oca Nikodemusa Schnabela, izaziva bijes. Jeruzalemski latinski patrijarh, predstavnik katolika u Svetoj zemlji, oštro je kritizirao nedjeljni incident kod Zida plača u jeruzalemskom starom gradu. „Latinski patrijarhat osuđuje neprovocirani i sramotni napad“, stoji u priopćenju. Počinitelje je policija odmah potom uhitila. „Progon počinitelja takvih zločina iz mržnje važno je sredstvo za odvraćanje i poboljšanje osjećaja sigurnosti kršćanskih dušobrižnika u Svetoj zemlji, posebice u Jeruzalemu“, stoji u priopćenju.

Prema medijskim izvješćima, dvojica židovskih radikala navodno su u subotu napala opata u habitu i njegovog suputnika, njemačkog prijatelja novinara. Pljuvali su po njegovom naprsnom križu, prijetili Schnabelu i vrijeđali kršćanstvo i njegovog utemeljitelja Isusa Krista. Na fotografiji u talijanskim novinama „Il Messaggero“ vidi se kako jedan od napadača hvata Schnabelovo ruho. Opat je mirno odbijao uvrede i dodirivanje. Na platformi „X“ (bivši „Twitter“) postao je viralan video koji prikazuje raspravu između Schnabela i napadača. Pregledana je preko 350 tisuća puta i podijeljena preko 3.700 puta.

Na „X“ platformi Schnabel piše da video prikazuje dio realnosti njegovog života, ali da s njim ne traži publicitet. Mnogi ljudi u regiji trenutno pate daleko gore od toga. „Molimo se za mir i pomirenje“, rekao je Schnabel. Njemački veleposlanik u Izraelu, Steffen Seibert, opisao je u „X“ objavi ponašanje dvoje mladih kao nečuveno. „Ali ono što me stvarno ljuti su oni koji ih uče da judaizam znači preziranje kršćana ili bilo koje druge religije. To mora prestati“, rekao je Seibert.

U Izraelu se mjesecima povećavaju pljuvački napadi i verbalna agresija radikalnih Židova protiv kršćanskog svećenstva i redovnika. U porastu su i slučajevi vandalizma nad crkvama i vjerskim ustanovama. Počinitelji često dolaze iz strogih vjerskih škola Talmuda (ješiva) i uskraćuju nežidovima pravo na prakticiranje svoje vjere u Izraelu (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.