Papa Franjo želi Vatikan u potpunosti prebaciti na solarnu energiju

Zaštita okoliša i klime već su dugo središnja briga pape Franje. Sada to provodi u praksi. Solarni sustavi bit će instalirani na velikoj površini koja pripada Vatikanu.

Papa Franjo naložio je izgradnju velike solarne elektrane na lokaciji u vlasništvu Vatikana izvan Rima. Odatle će se u budućnosti solarnom energijom opskrbljivati ​​cijeli Vatikan. Kako bi to opravdao, Papa se poziva na vlastite izjave o zaštiti klime u enciklici „Laudato Si“ (2015.) i na činjenicu da je Vatikan pristupio Konvenciji UN-a o klimi. Dužan je pridonijeti održivom i klimatski neutralnom razvoju.

Papin dokument objavljen u srijedu 26. lipnja ima pravni oblik motuproprija. Naslovljen je „Fratello Sole“ (Brat Sunce), koji je preuzet iz Pjesme brata Sunca svetog Franje Asiškog. Papa u odluci ovlaštava šefa vlade države Vatikan, kardinala Fernanda Vergeza Alzagu i voditelja vatikanske uprave za imovinu Giordana Piccinottija, da pretvore opskrbu energijom cijele države Vatikan i odašiljača Vatikanskog radija na solarnu energiju. Istodobno je ovlastio Vergeza i Piccinottija da naprave potrebne dogovore s talijanskom državom.

Solarni sustavi trebali bi se graditi na mjestu u vlasništvu Vatikana u blizini Santa Maria di Galeria na sjeverozapadu Rima. Tamo se nalaze i odašiljački tornjevi Radio Vatikana. Mjesto se prostire na 424 hektara, što ga čini većim od Vatikana. Od 1951. proglašen je izvanteritorijalnim područjem Države Grada Vatikana, ugovorom koji su potpisale Italija i Sveta Stolica (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.