Papa: O. Jacques Hamel, svjetlo protiv bogohulnog nasilja u ime Božje

Papa Franjo napisao je poruku sudionicima 27. Međunarodnih susreta sv. Franje Saleškog u Lurdu povodom dodjele nagrade koja nosi ime svećenika o. Jacquesa Hamela koji je barbarski ubijen u Rouenu 2016. godine, izvijestio je 25. siječnja 2024. Vatican News.

„Stariji svećenik, dobar, bratski i miroljubiv pred divljim i slijepim nasiljem pokrenutim u ime Boga“ – tako je papa Franjo oslikao lik oca Jacquesa Hamela u poruci upućenoj sudionicima 27. izdanja Međunarodnih susreta sv. Franje Saleškog u Lurdu. Prigodom dodjele nagrade koja nosi ime svećenika Hamela pročitao ju je apostolski nuncija u Francuskoj Republici biskup Celestino Migliore, koji je nagradu dodijelio dvjema novinarkama: Kanađanki Sarah-Christine Bourihane i Talijanki Romini Gobbo.

Papa Franjo u poruci je podsjetio na važnost širenja „ovog nezamjenjivog svjedočanstva“ da bi ono bilo „protuotrov za pretjerano nasilje, netoleranciju, mržnju i odbacivanje drugih, kojih su naša društva nažalost sve više poprište“. Sveti Otac je naglasio važnost te nagrade, gotovo 7 godina nakon nasilnog ubojstva svećenika u njegovoj crkvi u Saint-Étienne-du-Rouvrayu, 26. srpnja 2016., od strane dvojice islamskih fundamentalista.

Nagrada ima za cilj promicati mir i međureligijski dijalog, „sretan je način ohrabrivanja, podrške i nagrađivanja onih koji rade na izgradnji bratskijeg svijeta, poštujući uvjerenja sviju“. Zbog toga je novinarska profesija pozvana sudjelovati „u formaciji i odgoju savjesti, osobito mladih naraštaja“.

U ovom vremenu izazov postaje težak jer se često prenose pogrešne informacije, „namjerno lažne“, – napisao je Papa – s namjerom da se sukobe jedni protiv drugih. Primaju ih s lakovjernošću ljudi koji su izgubili smisao za kritičko razlučivanje ili se iskorištavaju njihovo stanje slabosti i siromaštva“. Ovo je plodno tlo za pojavu radikalizacije, posebice u nekim vjerskim skupinama koje na koncu propovijedaju nasilje u ime Boga, što je bogohuljenje. Zbog toga je istina bitan uvjet novinarskog rada u službi međureligijskog dijaloga – dodao je.

Put koji treba slijediti, a koji proizlazi iz poštovanja prema čitatelju, jest onaj „objavljivanja istine o tome tko smo, o onome što vjerujemo i iskreno traženje onoga što drugi jesu i u što vjeruju. Nezaobilazan temelj za življenje bratstva je poštivanje različitosti.“

Otuda Papin zahtjev da se uvijek bude „istinit, autentičan u ljudskim odnosima kao i u intelektualnom istraživanju!“. Važno je produbljivati vjeru, pomagati čitateljima na tom putu i oslanjati se na Evanđelje. Međutim, bitno je obznanjivati mišljenja drugih, ne zapadajući u stereotipe „te također imati hrabrost – često neophodnu – osuditi njihove pogreške i neprihvatljiva zastranjenja, osobito kada povrjeđuju dostojanstvo čovjeka i bratstva“.

Snage koje treba upotrijebiti su i glava i srce, nudeći „kršćansko čitanje događaja koje se ne prepušta kulturi agresije“ i ocrnjivanja drugoga, kojega umjesto toga treba gledati dobronamjernim pogledom, gradeći iskrene relacije (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.