Papa Franjo pozvao na nastavak crkvenih reformi: ‘Nastavite se boriti, nemojte klonuti duhom’

Sedevakantisti i drugi kritičari iz tradicionalističkog okruženja namjerno su krivo tumačili Papine izjave, rekao je poglavar Katoličke Crkve u razgovoru s upravom španjolskog portala „Religión Digital“, izvijestio je katholisch.de 

Uredništvo časopisa „Religión Digital“ sastalo se s papom Franjom na jedanaestu obljetnicu njegova izbora za Papu, u srijedu 13. ožujka, kako bi mu predstavili rezultate kampanje potpore koju je pokrenula ta mrežna stranica s vijestima iz Crkve. „Dali smo Papi imena 7698 sudionika na USB memoriji“, rekao je glavni urednik José Manuel Vidal. Također su crkvenom poglavaru dali izbor tiskanih poruka njegovih podupiratelja. Franjo je bio zadovoljan podrškom za reforme u Crkvi i mogli smo primijetiti da jako dobro poznaje našu stranicu s vijestima, rekao je Vidal.

Glavni urednik portala „Religión Digital“ rekao je u četvrtak 14. ožujka za katholisch.de da je Franjo na sastanku u Vatikanu natražnjačke kritičare opisao kao „tužne ljude“. „Oni imaju tugu u svojim srcima, suosjećam s njima“, rekao je Papa, opisujući sedevakantiste kao „gljive“ u Crkvi. 

Papa je u polusatnom razgovoru sa španjolskim novinarima pozvao da se nastavi s crkvenim reformama Drugoga vatikanskog koncila (1962.-65.). „Nastavite se boriti, nemojte klonuti duhom“, rekao je Franjo. „Drugi vatikanski koncil bio je izravan pogodak za Crkvu i bio je jako dobar za nas. Bio je neophodan i još nisu provedene sve njegove odluke.“ Papa je istaknuo kako u toj tradiciji vidi vlastite reforme u Crkvi, rekao je Vidal. No, priznao je i da kao osoba ima mana, da stvari nije dobro provodio i da je to stvaralo određene probleme.

Zato je Franjo sretan što će ga mnogi ljudi uključiti u svoje molitve, kako su ga uvijek iznova uvjeravali. „Molite li i za mene?“ upitao ih je papa Franjo u šali u razgovoru. Pozadina ove šale vjerojatno je skandal nekolicine španjolskih i latinoameričkih svećenika tradicionalističkog podrijetla koji su prošli mjesec izjavili da se mole za brzu Papinu smrt (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.