Aleksandrijski patrijarh dao je dozvolu za nedavno ređenje đakonice Angelic Molen

Aleksandrijski pravoslavni patrijarhat odlučio je prije nekoliko godina oživjeti drevnu službu đakonice: prva je žena nedavno zaređena u Zimbabveu. Ovo je uzburkalo svijet, no sada se oglasio patrijarh koji je za to prošle godine dao i svoje odobrenje.

Pravoslavni patrijarhat Alaksandrije i cijele Afrike još uvijek vidi otvorena pitanja u vezi s ređenjem žena za đakonice. Patrijarhat se načelno zalaže za ređenje đakonica, navodi se u priopćenju objavljenom u petak. „Misije u Africi trebaju žene đakone, posebno za pastoralnu skrb i krštenje odraslih žena, kao i posebne slučajeve kao što je udovištvo u društvima u kojima dominiraju muškarci, gdje bi udovice inače bile isključene iz društvenog i crkvenog života“, stoji u izjavi. Patrijarhat je to komentirao nakon što je Angelic Molen ređenje od strane arhiepiskopa Serafima iz Zimbabvea izazvalo određene kontroverze unutar pravoslavlja.

Crkva dobro poznaje položaj i službu đakonica, to je opisano u Novom zavjetu i drevnim crkvenim redovima, navodi se u priopćenju Patrijarhata. No valja istaknuti da đakonice nikada nisu bile angažirane u liturgijskim službama, nego kao zaređene žene koje su sudjelovale u općim pastoralnim i liturgijskim poslovima za žene, gdje bi žene inače bile isključene iz crkvenog života. „Kako su se društva razvijala, sazrijevala i priznavala prava žena, institucija đakonice više nije bila potrebna. No, dokumentirano je da je ta institucija postojala i da je i danas dio ‘duhovnog oruđa’ Crkve, da bi rješavati slične situacije pod posebnim mjesnim uvjetima“, nastavlja se u priopćenju.

Arhiepiskop Serafim komentirao rukopoloženje đakonice

U današnjoj Africi pitanja o ulozi žena slična su onima u ranoj Crkvi. Stoga je Sinoda Aleksandrijskog patrijarhata 2016. načelno odlučila oživjeti ovu službu. „Ova odluka, međutim, zahtijeva daljnje konzultacije kako bi se finalizirali određeni detalji, poput odjeće, vrste službe i liturgijskog položaja đakonica u današnjem životu Crkve“. Konzultacije još nisu završene.

Arhiepiskop Serafim osvrnuo se i na rasprave oko ređenja koje je podijelio đakonici Angelic. U izjavi koju je dobio Orthodox Times, metropolit je naglasio da je već obavijestio aleksandrijskog patrijarha 2022. o svojoj namjeri da zaredi ženu za đakona. Od njega je dobio dozvolu za to 2023. godine. U svojoj izjavi Serafim se poziva na obred posvećenja svetog Nektarija Eginskog, koji je zaredio žene početkom 20. stoljeća, ali nije uspio uspostaviti tradiciju u Grčkoj pravoslavnoj Crkvi. Arhiepiskop također ističe da je ređenje žena u kontekstu važnosti Blažene Majke Marije u povijesti spasenja.

Presedan bez obveze za druge mjesne Crkve

Ređenje žene je presedan, ali ne obvezuje druge mjesne Crkve. Arhiepiskop je izrazio žaljenje zbog nastale zabune i najavio da će službu đakonata okvirnim propisima dodatno definirati Sinoda Patrijarhata. Pravoslavni patrijarhat Aleksandrije i cijele Afrike već je 2016. odlučio primiti žene u đakonat, kao što je bio običaj u ranoj Crkvi.

Godine 2017. prve su žene zaređene za subđakone u Demokratskoj Republici Kongo. Za razliku od subđakonata, đakonat je, prema pravoslavnom shvaćanju, jedan od viših redova i sakramentalan je. Služba đakonice ima dugu tradiciju u pravoslavlju. Nikada nije službeno ukinuta, ali se više nije prakticirala od srednjeg vijeka nadalje. Bilo je opetovanih nastojanja u raznim pravoslavnim Crkvama da se revitalizira ženski đakonat.

Grčki pravoslavni patrijarhat Aleksandrije i cijele Afrike slijedi tradiciju trećeg patrijarhata rane Crkve. Evanđelist Marko smatra se utemeljiteljem Aleksandrijskog patrijarhata. S oko 250 tisuća vjernika u Egiptu i drugim afričkim zemljama, predstavlja manjinu, a predvodi ga patrijarh Teodoros II (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.