Pismo novozaređenom svećeniku

Marco Vitale

Dragi Antonio, Ivica, Hrvoje, Luka, Roberte…

ti i nekoliko drugih muškaraca nedavno ste zaređeni za svećenike u nekim biskupijama Italije, Hrvatske, BiH (a možda i svijeta).

Zahvaljujem ti što si se odlučio staviti na raspolaganje za ovaj važan korak, za tvoj život i za život Crkve. Mogu ti reći da imam puno nježnosti prema tebi: možda je to zbog mojih srednjih godina! Vidim te punog entuzijazma, egzistencijalnih dvojbi i pastoralnih i duhovnih „jasnoća“.

Uskoro će se mnoge tvoje sheme raspasti u samim tvojim rukama. Ne sagoriš li nepovratno, ustat ćeš s pokojim negodovanjem i nastaviti s nešto manje entuzijazma. Ova dinamika bi mogla biti zatvaranje prvog prstena tog lanca, ne predugačkog, koji riskiraš omotati oko vrata. I gotovo se nikad ne potone sam!

Možda pripadaš generaciji koja nije doživjela župni procvat 80-ih, možda misliš da si ga doživio jer si bio na nedjeljnoj misi s tisuću ljudi (a da ti nitko nije pomogao s obzirom da je to mnoštvo predstavljalo nula posto stanovništva), možda nikada nisi upoznao neku župu!

Uskočio si svakako u „vagon“ gubitnika i za vrlo kratko vrijeme bit ćeš na „čelu“.

U suvremenom društvu mnogo je muškaraca i žena na „frontu“ i – vjeruj mi – uskoro ćeš i ti biti tamo. Dakle, organiziraj se na vrijeme jer, ako sve bude u redu, nećeš imati poteškoća. Ako se nađeš u krajnje problematičnoj situaciji, tvoj biskup ili netko u njegovo ime sigurno će te podržati, ali… postoji ali! Ako ti je život naporan, ali ne i skandalozan, postat ćeš fantazma i morat ćeš znati kako i koga potražiti za pomoć!

Dobro si shvatio: moraš se posvetiti traženju pomoći, a ne dokazivanju da si dobar i da vrijediš!

Ne dopuštam si da ti dajem savjete, ali iznijet ću neka razmatranja proživljena tijekom desetljeća.

Ako ne održavaš svoj um i tijelo zdravima, otvaraš brzi put do ozbiljnih problema. Uvijek budi svjestan svog svakodnevnog iskustva i stanja fizičkog zdravlja. Nikada ne radi više od deset sati dnevno, osim u rijetkim izvanrednim slučajevima, ali zapamti da sjedenje pred računalom nije uvijek sinonim za rad, jedi i pij zdravo.

Pazi na svoj život u Duhu Svetom i na to da budeš Isusov učenik.

Pronađi dnevno vrijeme za molitvu nad Riječju.

Sačuvaj vrijeme za spavanje, za brigu, slobodnu i oslobađajuću, o svojoj obitelji iz koje potječeš, o svojim prijateljima, svojoj subraći (ne samo o svojim prijateljima) i o svom biskupu i svojim župljanima.

Nađi sebi duhovnog suputnika i susreći ga svaki mjesec: ako ga ne nađeš sveta i inteligentna, neka barem bude inteligentan (i ne samo učen ili lukav).

Bojim se da mogu zamisliti što sada misliš: stariji svećenici uvijek govore iste stvari! Možda je to istina, ali vjerojatno se i ne treba puno više znati… sve valja doživjeti.

Molim za tebe, brate moj, da ti Gospodin udijeli duhovnu milost da se uvijek raduješ što si svećenik, po logici evanđelja, i u službi Božjega naroda u ovom „povoljnom“ vremenu (settimananews.it; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.