Potvrđeno ređenje đakonice u Armenskoj apostolskoj crkvi

Djevojka Ani-Kristi Manvelian ima 24 godine i radi kao anesteziologinja. Za đakonicu je zaređena u katedrali Svetog Grgura Prosvjetitelja u Teheranu u rujnu 2017. godine. Nadbiskup Sebouh Sarkissian, koji je na čelu armenske apostolske nadbiskupije Teheran, za medije je potvrdio vijest o njenom ređenju. Nadbiskupija je također objavila nekoliko fotografija na kojima se vidi đakonica Ani-Kristi dok služi uz oltar tijekom božanske liturgije.

Djevojka Ani-Kristi Manvelian laikinja je i ne pripada nijednoj ženskoj monaškoj zajednici. U Crkvi je prije ređenja služila više od 15 godina. Zaređena je za đakonicu iako Armenska apostolska crkva još nije i formalno obnovila službu đakonata i za žene. “Ono što sam učinio u skladu je s tradicijom Crkve i ništa drugo”, rekao je nadbiskup Sebouh Sarkissian čija je nadbiskupija u nadležnosti armenskog katolikosata Velike kuće Cilicije. Nadbiskup je također izjavio da je njegova odluka namijenjena “revitalizaciji sudjelovanja žena i u našem liturgijskom životu”.

“Crkveni zakon dopušta da djevojka može biti zaređena za đakonicu”, rekao je jedan predstavnik nadbiskupije. “Međutim, u povijesti Irana ovo je prvi slučaj u posljednjih 100 godina da imamo đakonicu”, izvještava Armenian News.

Armenska apostolska crkva je pretkalcedonska Crkva, jedna je od istočnih Crkvi koje prihvaćaju prva tri ekumenska koncila. Od svih njih, Armenska apostolska crkva s Katoličkom crkvom danas ima najaktivniji i najplodniji dijalog. Armenska apostolska crkva iz Cilicije poslala je i svoje promatrače na Drugi vatikanski koncil. U odnosima s Katoličkom crkvom, Armenska apostolska crkva u Ciliciji vrlo je pristupačna, otvorena, srdačna te bliska i u teološkom smislu.

Osim Armenske apostolske crkve, među istočnim je Crkvama i Sveti Sinod grčko-pravoslavnog egipatskog patrijarhata Aleksandrije i cijele Afrike, još u studenom 2016. godine, odlučio obnoviti instituciju đakonata i za žene te je imenovao Biskupsku komisiju “za temeljitije proučavanje stvari”, izvjestili su vatikanska agencija Fides i Vatican News.

Rasprava o mogućoj obnovi đakonskog ređenja žena i o potencijalnoj ulozi đakonica u pastoralnim aktivnostima i misijskoj animaciji već je neko vrijeme otvorena i unutar teoloških institucija Kalcedonskog pravoslavlja.

Glede Katoličke crkve, valja podsjetiti da je papa Franjo do sada ustanovio dva povjerenstva (2016. i 2020.) koja promišljaju o povijesnoj ulozi đakonica u Katoličkoj crkvi (fides.org; vatican news; fratellanza.net).

Armenian Public TV o đakonici Ani-Kristi Manvelian, Badnjak 5. siječnja 2018. godine
Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.