Predstavljena knjiga fra Stipe Kljajića „Smutnje po Mateju“

Knjiga fra Stipe Kljajića „Smutnje po Mateju“ predstavljena je u četvrtak 23. svibnja u crkvi Majke Božje Lurdske, a o knjizi su govorili prof. dr. sc. Ivan Šarčević, izv. prof. dr. sc. Božidar Mrakovčić te zamjenica glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti Maja Petranović.

Na početku je sve nazočne pozdravio autor knjige fra Stipo Kljajić. Petranović je istaknula da fra Stipu smatraju “pravim autorom Kršćanske sadašnjosti”. Rekla je da njegova pisana riječ na tragu zaorane brazde vjernih utemeljitelja KS-a, a ta brazda je briga za konkretne potrebe konkretnog čovjeka. Govoreći o knjizi “Smutnje po Mateju”, poručila je da sadrži 45 tekstova o odabranim temama iz Matejeva evanđelja koji izazivaju određenu zbunjenost – smutnje kod čitatelja. Naglasila je da je autorova veličina i vrsnost u činjenici da želi biti i jest razumljiv. “Ono što nas fra Stipo želi naučiti jest odnos prema Bibliji”, naglasila je. Dodala je da također svojim čitateljima želi pomoći u rastu u vjeri. “Jedino ako su zdravi temelji vjere, možemo izbjeći formalizam, mentalizam i sve one -izme i devijacije”, poručila je. Govoreći o pareziji, odnosno slobodnom govoru autora, rekla je da je to kršćanska parezija. Zaključila je ustvrdivši da je fra Stipi prioritet čovjek te da želi da čitatelji otkriju pravo Isusovo lice koje donose evanđelja.

Fra Ivan Šarčević predstavio je osnovne biografske podatke o autoru knjige te je istaknuo da fra Stipo piše 9 godina za Vjesnik franjevačkog samostana u Jajcu. Navevši neke naslove iz knjige, rekao je da su smutnje nejasna mjesta ili oni tekstovi koje čitatelji brzopleto razumijevaju. “Svi religijski fundamentalizmi redovito su fundamentalizmi proizašli iz Pisma”, naglasio je. Poručio je da, koristeći narativnu egzegezu, autor pokušava učiniti da čitatelj shvati da evanđeoski tekst govori upravo o njemu. “Kao crvena nit provlači se ustajanje protiv sladunjavog Isusa”, rekao je pojasnivši da fra Stipo ne želi da se Isusa svede na tu razinu, kao i da želi da čitatelji shvate da je Isus Bog, ali i čovjek. Naglasio je da knjiga govori o vrlo aktualnim temama i odnosu vjernika prema drugim ljudima. Govoreći o načinu pisanja, ustvrdio je da je jasan te da autor izravno slijedi Isusov govor, da piše tako da čitatelj sam dođe do zaključaka. Potom argumentima objašnjava zašto je neka tema stvarna smetnja te na kraju ostavlja pitanja otvorenima. “Ovdje nemate da je sve kraj, nego kao da se iznova morate sami potruditi. Posljednja stvar je do mene – o meni se radi i ja to moram učiniti”, istaknuo je te zaključio citirajući autora knjige.

Don Božidar Mrakovčić poručio je da mu je “za oči zapao naslov knjige” te je u rječniku potražio značenje riječi “smutnja”. Pojasnio je da je takav naslov zbog zbunjujućih tekstova i različitih tumačenja istih. Naveo je neke tekstove koje je fra Stipo pojasnio u knjizi rekavši da su često i prijevodi Svetog pisma ti koji mogu zbuniti. Zaključio je naglasivši da je knjigu dobro čitati navečer jer je jako dobra za učiniti ispit savjesti.

Fra Stipo je zahvalio svima na organizaciji predstavljanja knjige, kao i svima nazočnima.

Gvardijan fra Božo Vuleta također je zahvalio svima, istaknuvši da je zahvalan “ponajprije što postoji fra Stipo i što je ovdje u našoj zajednici”. Rekao je da je vrlo važno izložiti se razmišljanjima o temama kao što su teme obrađene u knjizi.

„Smutnje po Mateju“ nova je knjiga fra Stipe Kljajića u izdanju Kršćanske sadašnjosti koja donosi izbor evanđeoskih ulomaka koji pred čitatelje nerijetko stavljaju određeni interpretacijski problem ili dilemu i čije razumijevanje zahtijeva pažljivo tumačenje. Je li Isus znao sve dok je kao čovjek zemljom hodio? Je li Matejevo pravo ime bilo Matej ili Levi? Što znači biti „siromašni duhom“? Zar je „svadbeno ruho“ toliko važno da zbog njega možemo izgubiti raj? Što znači da se moramo čuvati „farizejskog i saducejskog kvasca“? Je li Isus imao braću i sestre? U čemu se sastoji „znak Jonin“? To su samo neka od intrigantnih pitanja na koja autor knjige „Smutnje po Mateju“ izv. prof. dr. sc. Stipo Kljajić odgovara kao vrstan poznavatelj Matejeva evanđelja. Na te i druge „smutnje“ autor nudi argumentirane i egzegetski potkrijepljene odgovore (ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.