Preminuo novinar i isusovac Wolfgang Seibel

Malen i sićušan redovnik utjecao je na generacije katoličkih novinara i publicista. I sam je imao oštro pero. Isusovac Wolfgang Seibel umro je u dobi od 95 godina. Njegovo nasljeđe živi.

Umro je novinar i isusovac Wolfgang Seibel koji je, kako je objavila njegova zajednica, preminuo u nedjelju ujutro 17. ožujka u klinici u Münchenu u dobi od 95 godina. Rođen u saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka bio je suinicijator i ravnatelj Katoličke novinarske škole ifp (Katholische Journalistenschule ifp), koja je osnovana 1968. u ime Njemačke biskupske konferencije. Seibel ju je vodio do 1991. Iz nje je izašlo više od 3000 novinarki i novinara, uključujući glavne urednike i direktorice.

Udruga za potporu ifp-a od 2004. godine dodjeljuje nagradu Pater Wolfgang Seibel za izvrsne tekstove i priloge mladih novinara. To također želi biti podsjetnik na njegovu maksimu da bi apsolventi i apsolventice trebali „postati dobri, ako je moguće izvanredni novinari, a ako su uz to i uvjereni kršćani, onda je institut u potpunosti postigao svoje ciljeve“.

Od 1966. do 1998. isusovac je bio izdavač i glavni urednik lista „Stimmen der Zeit“, najstarijeg katoličkog kulturnog časopisa na njemačkom jeziku koji još uvijek izlazi. Član uredništva bio je od 1957. godine. Seibel se sa svojim autorskim tekstovima i u brojnim uvodnicima u „Stimmen der Zeit“ zalagao za otvoreni dijalog između Crkve i društva. Prethodno je postao značajno poznat kao izvjestitelj na Drugom vatikanskom koncilu (1962. do 1965.). Pisao je i za Katholische Nachrichten-Agentur (KNA) (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.