Prijave za Mediteranske teološke susrete: ‘Kršćanstvo i islam: u službi bratstva u podijeljenom svijetu’

Riječka nadbiskupija, od 14. do 20. srpnja, treći put organizira program za studente teologije pod nazivom Mediteranski teološki susreti. Prijave za studente otvorene su do 25. lipnja, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

Tema ovogodišnjeg programa je „Kršćanstvo i islam: u službi bratstva u podijeljenom svijetu“. Suživot kršćanstva i islama na Mediteranu bio je i ostaje trajni izazov. Danas je taj izazov dodatno potenciran globalizacijom, migracijama, demografskom situacijom i populističkim politikama. Ovogodišnji će Mediteranski teološki susreti analizirati mogućnosti plodonosnog odnosa kršćanstva i islama te promišljati međureligijski dijalog kao vještinu koja se pokazuje ključnim alatom za budućnost.

Kako bi ova škola u svojim teološkim promišljanjima bila dodatno obogaćena i ekumenski i međureligijski otvorena, među predavače su uz katoličke uključeni pravoslavni, protestantski i islamski teolozi. Isto tako na ovaj se program mogu prijaviti studentice i studenti 3., 4. i 5. godine studija i apsolventi katoličkih, protestantskih, pravoslavnih i islamskih teoloških fakulteta te studenti poslijediplomskog studija iz teologije.

Svim studenticama i studentima osigurani su besplatan smještaj (Pastoralni dom Lovran) i hrana. Za prijavu je potrebno do 25. lipnja 2024. ispuniti obrazac koji se nalazi na poveznici: https://bit.ly/3WZeUsF. Predavanja i radionice su na engleskom jeziku. Ukupno se prima 40 studenata.

U programu će sudjelovati petero predavača:

Tomislav Kovač je profesor fundamentalne teologije i pročelnik Katedre fundamentalne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Područja njegova zanimanja i znanstvenog istraživanja su odnos kršćanstva i drugih religija te međureligijski, osobito kršćansko-muslimanski dijalog. Autor je knjige O međureligijskom dijalogu iz katoličke perspektive. Uvid u osnovne pojmove i naučavanje Crkve (2023.)

Ulrich Schmiedel je profesor globalnog kršćanstva na Sveučilištu Lund u Švedskoj. Specijalizirao je javnu i političku teologiju te ga zanima uloga religija u javnom prostoru, njihov potencijal za izazove s kojima se suočavaju suvremena društva kao i značaj religijske raznolikosti za migrantska i postmigrantska društva, Autor je knjige Terror and Theologie: Der religionstheoretische Diskurs der 9/11-Dekade (2021.).

Angeliki Ziaka je profesorica studija religije i znanstvena voditeljica Povjerenstva dodiplomskog programa islamskih studija na Teološkom fakultetu Aristotelovog sveučilišta u Solunu. Glavna područja njezinog interesa su međureligijski dijalog, posebice odnos između kršćanstva i islama. Autorica je knjiga: Interreligious Dialogues: The Encounter of Christianity with Islam (2016.) te Intercultural Religious Education and Islamic Studies. Challenges and Perspectives in Greece, Europe, USA (2016.).

Zilka Spahić-Šiljak je profesorica rodnih studija. Akademska je direktorica Univerzitetskog gender resursnog centra (UNIGeRC) Sveučilišta u Sarajevu, direktorica je TPO Fondacije Sarajevo i FER škole. Bavi se temama roda, religije, ljudskih prava, politike i izgradnje mira. Autorica je i urednica niza knjiga, među kojima je i knjiga Žene, religije i politikaAnaliza utjecaja interpretativnog religijskog naslijeđa judaizma, kršćanstva i islama na angažman žene u javnom životu i politici u BiH (2007.).

Benjamin Idriz je imam Islamske zajednice Penzberg u Njemačkoj. Doktorirao je islamsku teologiju, predsjeda „Münchenskim forumom za islam“ (MFI) i član je „Vijeća vjera“ u Münchenu. Bavi se relevantnim pitanjima suvremenog islama te je autor i urednik niza knjiga među kojima su: Islam mit europäischem Gesicht (2010.), Willkommen in Deutschland! – Wegweisung für muslimische Migranten zu einem gelingenden Miteinander in Deutschland(2016.), Der Koran und die Frauen – Ein Imam vergessene Seiten des Islam (2019.) i Wie verstehen Sie den Koran, Herr Imam – Ein Islamverständnis im hier und heute (2021.) (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.