Profesorica Bruna Costacurta o bulizmu kojeg je proživjela kao studentica teologije

Prije četrdeset godina jedna djevojka trebala je imati dosta hrabrosti, čak i prezirati opasnost, da upiše studij teologije na jednom Papinskom sveučilištu. Ženama je to bilo zabranjeno i opasno područje. Danas je to drugačije, no tko zna što bi bilo da one hrabre nisu probile led.

Bruna Costacurta, poznata profesorica na Papinskom Sveučilištu Gregoriana (PUG), održala je u četvrtak 30. svibnja svoje posljednje službeno predavanje. U tom zanimljivom izlaganju progovorila je o teškoćama kroz koje je prolazila kako bi ostvarila svoj san: ući u krug teologa, proučavati Sveto Pismo, pisati znanstvene radove i, konačno, imati katedru na teološkom učilištu, izvještava talijanski Il Messaggero.

Šezdesetih i sedamdesetih godina ovaj je san bio jednostavno utopija, zabranjen horizont, ništa doli kristalni zid, no Bruna Costacurta bila je ta koja ga je razbila. Na tom putu, kao studentica teologije, bila je maltretirana od svojih kolega koji su se prema njoj odnosili kao da je zaražena kugom. “Mnogi od mojih kolega studenata imali su naredbu svojih nadređenih da ne razgovaraju sa mnom i da mi se ne približavaju. Nikada nitko nije sjedio do mene: ni s jedne ni s druge strane, čak ni klupu ispred niti iza mene. Bila sam otok!” – kazala je. Bilo je čak i prijetnji. Tako su je jednom prilikom nakon predavanja okružili kolege studenti koji su joj zaprijetili da napusti studij jer joj – kako su govorili – tu nije mjesto, odnosno da njena prisutnost na teologiji narušava ugled i dostojanstvo Crkve. Presudila je ipak njezina upornost.

U jednom nedavno održanom predavanju opisala je stres i poniženja koja je pretrpjela, te gorčinu zbog toga što je bila smatrana gotovo kao druga klasa. Da nije imala jako samopouzdanje i da joj profesori nisu pomogli vjerojatno bi odustala od studija. Vrijeme je pokazalo da je bila u pravu i da nije trebala odustati. Osim toga, njena završna radnja imala je hrabar naslov: La vita minacciata. Il tema della paura nella Bibbia ebraica (Ugrožen život. Tema straha u hebrejskoj Bibliji). Zanimljivo je da je ovo njeno predavanje održano upravo tijekom predstavljanja knjige La vita benedetta. Studi in onore della prof.ssa Bruna Costacurta in occasione del suo quarantesimo anno di insegnamento (Blagoslovljen život. Radovi u čast profesorice Brune Costacurta povodom njenih četrdeset godina poučavanja) koju su uredili Luca Mazzinghi, Grazia Papola, Fabrizio Ficco.

Kad ju je rektor Gregoriane pozvao da održava predavanja na tom prestižnom sveučilištu, svjedočila je čudu: sva njena predavanja bila su vrlo posjećena i predavaonice su uvijek bile pune. Bilo je onih koji su u početku dolazili iz znatiželje kako bi za katedrom vidjeli “bijelu muhu”, ali su potom ostajali jer su imali potrebu razumjeti Božju Riječ, a njena predavanja postala su referentne točke za generacije studenata teologije (ilmessaggero.it; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.