Rat u Ukrajini: budimo solidarni i obacujmo laž!

Konferencija krštenih daje svu svoju podršku Ukrajincima. Poziva sve Francuze, krštene ili ne, na solidarnost s Ukrajincima u ovim tragičnim danima za Europu i svijet. Zahtjevamo povratak mira i demokracije, bez aneksiranja, bez pokoravanja, bez eliminacije vlastodržaca i elita ove zemlje.

Ne možemo ostati ravnodušni i bez riječi pred onim što se zbiva u Ukrajini. Izražavamo bezrezervnu podršku Ukrajincima i njihovim vlastima protiv agresije čije su žrtve. Drago nam je što je Europska unija jednoglasno osudila odluku Vladimira Putina da prekrši međunarodne ugovore i zaniječe jednom narodu slobodu da bira svoju vlast i svoje saveznike.

Konferencija krštenih poziva svoje članove i sve krštene iz Francuske da iskažu solidarnost s Ukrajinom, naročito u prihvatu stotina tisuća osoba koje traže utočište u zemljama Europske unije.

U nadolazećim danima i tjednima posljedice ovog rata i ekonomskih sankcija prema Rusiji bit će težak teret i za našu zemlju. Europske zemlje trebaju pokazati istinsku solidarnost kako bi se mogle nositi s posljedicama i pravedno rasporediti neophodne mjere kako bi se nastavila podrška Ukrajini i Ukrajincima.

Temeljne vrijednosti naše vjere jesu solidarnost i istina. 

Konferencija krštenih poziva krštene iz Francuske da preuzmu svoj dio solidarnosti, pa i više od toga, s Ukrajincima i u našem društvu, u ovim tako teškim danima za Europu i svijet.

Pozivamo također na razlučivanje što se tiče govora koji zamagljuju stvarnost agresije pokrenute protiv Ukrajine i koji je pokušavaju opravdati, te pod prividom poziva na mir, štete Ukrajini. Laž ne smije nadvladati istinu.

Vjerujući u vrijednosti demokracije, Konferencija krštenih želi da se mir što prije vrati, ali cijena tog mira ne smije biti destrukcija Ukrajine, pokoravanje jednog slobodnog naroda i eliminacija njegovih vlastodržaca i elite koji u ovakvim uvjetima iskazuju golemu hrabrost. 

Više nego ikad, sjetimo se ove Kristove riječi: „Istina će vas osloboditi.“

Za Konferenciju krštenih, Paule Zellitch, predsjednica.

* Katolička konferencija krštenih frankofonije (Conférence Catholique des Baptisé-e-s Francophones; CCBF) je mreža osoba i udruga koja okuplja otvorene kršćane, sretne što mogu izgrađivati Crkvu sutrašnjice, daleko od identitetskih i klerikalnih pozicija, u dijalogu sa suvremenim svijetom i okrenutih budućnosti. U središtu ove mreže nalazi se udruga (Diaconie des baptisés) koja upravlja zajedničkim poslovima i razmjenom iskustava. Čitava mreža  zauzima se za otvoreno javno mnijenje u Crkvi i društvu, svojim stavovima i brojnim projektima prožetim slavljenjem, sustavnim čitanjem evanđelja, formacijom, konferencijama, forumskim raspravama, itd., zalažu se za Crkvu za koju se zauzima papa Franjo (baptises.fr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.