Ratni zločini pomoćnog biskupa: Kardinal Marx zahvaljuje na inicijativi za pomirenje

Matthias Defregger je kao vojnik bio uključen u ratni zločin, a kasnije je napravio karijeru kao pomoćni biskup. 80 godina nakon masakra Nijemci i Talijani čine ono što Defregger nikad nije: zajedno su komemorirali žrtve u mjestu Filetto di Camarda.

Dana 7. lipnja prije 80 godina Wehrmacht je pod zapovjedništvom Matthiasa Defreggera (1915.-1995.), koji je kasnije postao pomoćni biskup Münchena, ubio 17 civila u Italiji. Na službenoj komemoraciji na mjestu zločina u Filetto di Camarda u Abruzzu u petak 7. lipnja pročitana je poruka münchenskog kardinala Reinharda Marxa. A kod spomen obilježja poginulima položen je i vijenac Nadbiskupije München i Freising.

Marx je zahvalio građanima Pöckinga am Starnberg, Defreggerovog posljednjeg mjesta prebivališta, na inicijativi za pomirenje. Izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Rainerom Schnitzlerom prvi je put 2022. godine sudjelovalo u komemoraciji za poginule u Filettu. 2023. godine bio je i uzvratni posjet iz Italije te susret s münchenskim kardinalom. Na 80. godišnjicu masakra delegacija iz Pöckinga ponovno je otputovala u Italiju. Ulica u Pöckingu ranije nazvana po Defreggeru u međuvremenu je preimenovana u Filetto-Weg.

Pomoćni biskup u sebi nije vidio nikakvu krivnju
„Krenuli ste i preuzeli odgovornost za pomirenje, iako kao mjesto počivališta pomoćnog biskupa Matije Defreggera niste bili uključeni u njegovo djelovanje“, piše Marx. „Učinili su ono što kod njega jako nedostaje“.

Defregger je negirao pravnu ili moralnu krivnju zbog odmazde za partizanski napad na njemačku postaju. Navodio je da je bila riječ o žurnoj naredbi. Za to ga nisu osudili ni njemački ni talijanski sudovi. Povjesničari danas strijeljanje smatraju ratnim zločinom.

Kardinal je zahvalio građanima Filetta „što slijede ovaj proces pomirenja i tako stvaraju nove perspektive za zajednički život u miru i međusobnom razumijevanju“. Ovo je „znak koji daje nadu“ u svijetu „u koji se rat zastrašujuće vratio“. Istovremeno, Marx je zamolio za oprost „za neuspjehe u nadbiskupiji“, koji su „predugo blokirali takve korake jednih prema drugima“.

Nekažnjavanje „sramno do danas“
Ministrica kulture Claudia Roth (Grüne/Zeleni) uputila je još jedan pozdrav. „Masakr u Filettu pokazuje punu brutalnost okupacije nacističke Njemačke u Italiji“, kaže se. „Činjenica da odgovorni za ovaj zločin nikada nisu osuđeni i dan danas je sramotna.“

Roth je također zahvalila stanovnicima Filetta što su „otvorili svoja srca za zajedničko sjećanje i komemoraciju“ i što su se posvetili „živoj i ujedinjujućoj kulturi sjećanja“. Europski projekt, koji bez Italije ne bi bio moguć, temelji se na „nikad više“. Ovo je zadatak „koji moramo ispuniti zajedno“ (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.