SAD: Isusovačko sveučilište želi podržati potomke robova uz naknadu od 100 milijuna dolara

Sveučilište Georgetown pod pokroviteljstvom isusovaca u Washingtonu želi podržati potomke robova uz naknadu od 100 milijuna američkih dolara. Kako prenose milanske novine Corriere della Sera, spomenuti iznos će se uplaćivati ​​u zakladu koja će financirati obrazovanje potomaka nekadašnjih robova, kao i projekte pomirenja.

Odluka katoličkog sveučilišta ima veze s obradom povijesnih činjenica, navode milanske novine. Sveučilište se bavilo i trgovinom robovima u 19. stoljeću, što dokazuju arhivski dokumenti.

Ova obrazovna ustanova prodala je ukupno 272 crnca, koji su tada radili na isusovačkim plantažama u Marylandu, kao robove u Louisianu 1838. godine. Prema dokumentaciji, ukupno 3,3 milijuna američkih dolara slilo se tada u riznicu reda i ekonomski obnovilo još uvijek mlado sveučilište.

Neprofitni “Georgetown Memory Project” identificirao je oko 10.000 potomaka robova, od kojih je oko 5.000 još uvijek živo. Predsjednik elitnog sveučilišta John DeGioia ispričao se u to vrijeme potomcima, kao i tadašnji pomoćni biskup Washingtona i sadašnji biskup Richmonda Barry Knestout.

Isusovački poglavar za Sjedinjene Američke Države i Kanadu Tim Kesicki trgovinu robljem u ime Reda nazvao je teškim grijehom. Bol zbog toga nikada neće nestati. Osnivanjem fonda, Sveučilište Georgetown odabralo je alternativu izravnoj odšteti žrtvama. Cilj fonda je osigurati ulaganja u budućnost potomstva, a proširit će se i privatnim donacijama (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.