SAD, reakcije Crkve na napad na Kongres

Broj poginulih povećao se nakon sukoba koji su se dogodili 6. siječnja za vrijeme napada pristaša Donalda Trumpa na američki Kongres. Odlazeći predsjednik jučer je preko videosnimka ponovio optužbu za lažne izbore, pozvavši svoje fanove da ‘odu kući’. U međuvremenu, jednoglasno se osuđuju neviđene scene nasilja na američkom Kapitolu.

Situacija bez presedana u Washingtonu: pro-Trumpove skupine prosvjednika jučer su provalile u kompleks Capitol Hilla gdje se Kongres sastajao kako bi potvrdio izbor Joea Bidena. Neki od njih bili su i naoružani. Senatori i zamjenici evakuirani su iz prostorija nakon što su im službenici osiguranja naredili da nose maske za plin. Prosvjednici su pokušali provaliti u komoru Zastupničkog doma a situacija je izmakla kontroli. Sve ovo potresa svjetsko javno mnijenje. Pored žene ubijene u pucnjavi koju je ispalio agent u Kapitolu, poginule su još tri osobe. Riječ je o 13 ozlijeđenih i 52 uhićenja. U međuvremenu, gradonačelnik Washingtona produžio je vanredno stanje za još dva tjedna, do dana nakon inauguracije Joea Bidena, događaja za koji se strahuje od novih jakih tenzija. I, nakon što su Gornji dom i Senat odbili prvi prigovor na glasanje u Arizoni, Kongres se sastao pod predsjedanjem Mikea Pencea kako bi pregledao potvrde o glasovanju po državama. U međuvremenu, padaju ostavke: od glasnogovornice Melanije Trump do zamjenice glasnogovornika Bijele kuće. Kritike dolaze od svih europskih čelnika: od Macrona do Von der Leyena i Johnsona. “Napad na Capitol Hill crna je stranica koja će ostati zabilježena”, kaže predsjednik EU parlamenta Davide Sassoli.

Glas američkih biskupa

Predsjednik Američke biskupske konferencije José Horacio Gómez, nadbiskup Los Angelesa, pridružuje se glasovima koji osuđuju nasilje: “Ovo nije ono što smo mi Amerikanci, gdje je mirna tranzicija moći jedno od naših obilježja”, izjavio je, povjerivši BDM da sve vodi putem mudrosti i zdravog i autentičnog domoljublja. “Moramo se zaustaviti i moliti se za mir u ovom kritičnom trenutku”, rekao je kardinal Wilton Gregory, nadbiskup Washingtona, glede napada na američki Kongres. “Ton podjele koji je u posljednje vrijeme dominirao u našim razgovorima mora se promijeniti – rekao je – a oni koji pribjegnu zapaljivoj retorici moraju preuzeti odgovornost za poticanje rastućeg nasilja u našoj naciji”. Pozvao je na počast mjestu koje naziva “svetim tlom”, gdje se raspravlja i odlučuje o zakonima i politikama američke nacije. Kardinal poručuje da moli za sigurnost izabranih dužnosnika, osoblja, radnika, prosvjednika i policije. “Postoje ogromne rane i štete – priznao je – pozivajući sve na suradnju, poštivanje demokratskih vrijednosti i opće dobro. Čikaški nadbiskup, kardinal Blase Joseph Cupich, u nizu tweetova govori o “nacionalnoj sramoti”, komentirajući incident koji se dogodilo: “Neka ljubav Božja podsjeti sve Amerikance da je politika mirno rješavanje pitanja različitih gledišta. To je naša tradicija demokratske nacije a mi je potkopavamo na vlastiti rizik i opasnost”. Apelira i na izabrane dužnosnike: “Neka poslušaju savjete svojih najboljih anđela da brane Ustav za koji su se zakleli da će braniti.” I još: “Nasilje u službi laži je najgore”. “Mnogo smo mjeseci svjedoci namjerne erozije zakona našeg sustava upravljanja”. Dok brani mirni prosvjed koji je, kako kaže, sveto pravo, ponavlja da bi događaji na Kapitolu trebali “šokirati savjest svakog domoljubnog Amerikanca i svakog vjernog katolika”.

Komentar Pax Christi

Ni Johnny Zokovitch, izvršni direktor Pax Christi USA, ne štedi riječi za odgovor na događaje na Kapitolu tijekom prebrojavanja glasova izbornog kolegija. Definira ih kao “rezultat demagogije jednog čovjeka, predsjednika Trumpa, i neuspjeha svih – političara, medija, obitelji i drugih – koji su opravdavali, zanemarivali, propustili kritizirati ili na bilo koji drugi način poticali retoriku mržnje i razdora koju je definirao mandat ovog predsjednika”. Pax Christi također ističe da su “oni koji su mogli i trebali smatrati ovog predsjednika odgovornim učinili upravo suprotno u posljednje četiri godine, a ružni i sramotni incidenti na Kapitolu Sjedinjenih Država bili su tužan i predvidljiv rezultat te abdikacije od odgovornosti” (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.