Sakramentalno zaređena prva pravoslavna đakonica u moderno vrijeme

Katolička Crkva već godinama raspravlja o ređenju žena za đakonice. Pravoslavlje je sada krenulo dalje: u Aleksandrijskom patrijarhatu, prva žena od vremena rane Crkve zaređena je za đakonicu, izvijestio je 6. svibnja katholisch.de

Prvi put u moderno doba jedna žena je dobila sakramentalni viši red u Pravoslavnoj Crkvi. Nadbiskup Serafim iz Zimbabvea zaredio je Angelic Molen za đakonicu u Harareu prošlog tjedna na Veliki četvrtak, objavio je Centar za đakonice Svete Febe. „Ona će činiti ono što đakon čini u liturgiji i u svim sakramentima u našim pravoslavnim liturgijama“, objasnio je nadbiskup. U Pravoslavnoj Crkvi primarna je zadaća đakona pomaganje u liturgiji, ali ne i dijeljenje sakramenata. U pravoslavlju se proteklog vikenda slavio Uskrs.

Molen je godinama uključena u misijsku župu sv. Nektarija u Harareu, gdje je osnovala pastoralni centar. Njezine aktivnosti uključuju rad s mladima, katehezu i rad s majkama. Studira geografiju i znanosti o okolišu. Kao đakonica bit će odgovorna za ekološke inicijative u župama Zimbabvea.

Pravoslavni patrijarhat Aleksandrije i cijele Afrike već je 2016. odlučio primiti žene u đakonat, kao što je to bio običaj u ranoj Crkvi. Osnova je bila odluka „Svetog i velikog sinoda“ cjelokupnog pravoslavlja na Kreti iste godine. Godine 2017. prve su žene zaređene za subđakonice u Demokratskoj Republici Kongo. Za razliku od subđakonata, đakonat je, prema pravoslavnom shvaćanju, jedan od viših redova i sakramentalan je.

Nikada formalno ukinut u pravoslavlju

Služba đakonice ima dugu tradiciju u pravoslavlju. Nikada nije formalno ukinuta, ali se više nije prakticirala od srednjeg vijeka nadalje. Bilo je opetovanih nastojanja u raznim pravoslavnim Crkvama da se revitalizira đakonat žena. Godine 1906. Ruska pravoslavna Crkva razmatrala je oživljavanje crkvenog đakonata žena rane Crkve. Sredinom 20. stoljeća Grčka pravoslavna Crkva osnovala je školu za đakonice u Ateni, koja je ponovno zatvorena oko 20 godina kasnije. U Katoličkoj Crkvi se godinama raspravlja o pristupanju žena đakonatu. O tome trenutno raspravlja radna skupina koju je osnovao papa Franjo. U Njemačkoj se „Dan đakonica“ obilježava od 1998. godine 28. travnja, na dan sjećanja na crkvenu naučiteljicu Katarinu Sijensku.

Grčki pravoslavni patrijarhat Aleksandrije i cijele Afrike slijedi tradiciju trećeg patrijarhata rane Crkve. Evanđelist Marko smatra se utemeljiteljem Aleksandrijskog patrijarhata. S oko 250.000 vjernika u Egiptu i drugim afričkim zemljama, predstavlja manjinu, a predvodi je patrijarh Teodoros II. U Aleksandriji se također nalaze Patrijarhat Koptske pravoslavne Crkve i Patrijarhat Koptske katoličke Crkve u zajednici s Rimom, koje se također pozivaju na sv. Marka (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.