Sara Kekuš za KNA: Najnovije mjere zaštite granica na jugoistoku Europe su licemjerne

Hrvatska stručnjakinja za migracije kritizira najnovije mjere zaštite granica na jugoistoku Europe kao licemjerne. Italija, Slovenija i Hrvatska godinama su zatvarale oči pred neregularnim migracijama prema zapadnoj Europi, izjavila je u petak 19. siječnja za Katoličku novinsku agenciju (KNA) programska direktorica Centra za mirovne studije (CMS) u Zagrebu Sara Kekuš.

Činjenica da su ove zemlje sada pooštrile kontrole pod pritiskom EU-a dokaz je nefunkcionalnog sustava azila i integracije u Europi.

Na sastanku ovog tjedna, ministri unutarnjih poslova triju zemalja složili su se povećati suradnju u zaštiti granica. Tri schengenske države ponovno su prošle jeseni uvele kontrolu putovnica. Pojačane policijske operacije također su dovele do uhićenja krijumčara ljudima i spriječile neregularne prelaske granice. „Dogovorili smo se da radimo zajedno na zapadnom Balkanu jer imamo veliki broj ilegalnih migranata”, rekao je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar. Njegova zemlja najavila je u četvrtak 18. siječnja da će otvoriti privremeni prihvatni centar za migrante na granici s Hrvatskom.

Prema riječima politologinje Kekuš, migracije će ove godine biti dominantna tema i na europskim izborima i na izborima za Hrvatski sabor. Hrvatska, koja je u schengensku zonu ušla 2023., nalazi se na kraju zapadnobalkanske rute. Prema agenciji EU za zaštitu granica Frontex, ovo je i dalje druga najaktivnija migracijska ruta na kontinentu iza rute središnjeg Mediterana. „U Hrvatskoj antiimigracijski pokreti i desničarski populisti sada koriste to pitanje za skupljanje političkih poena” (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.