Skolastika

Benedikt iz Nursije je vjerovao da joj može uskratiti želju – i Bog ga je odmah poučio suprotno.

Prema predaji, monah je imao sestru blizanku snažne volje po imenu Skolastika (oko 480.-542.). Govori se da je kao mlada djevojka svoj život posvetila Bogu. Nakon što je Benedikt otišao u Rim na studij, Skolastika je isprva ostala u kući svojih roditelja, a zatim se preselila u samotište sa ženama istomišljenicama.

Govori se da su se braća i sestre sastajali jednom godišnje radi zajedničke molitve i duhovnog razgovora. Da bi to učinio, Benedikt se iz svog samostana na brdu Montecassino spuštao do pustinjačkog naselja svoje sestre.

Kad se Benedikt htio oprostiti nakon što je pao mrak, Skolastika ga je zamolila da ostane. Ali on je to odbio – njegovo ga je vlastito samostansko pravilo primoralo na povratak. Nakon Skolastikine molitve, strašna oluja prisilila je brata da ostane.

„Gledaj, upitala sam te, a nisi me čuo: tada sam upitala svoga Gospodina i on me čuo“, navodno je Skolastika odgovorila ljutitom Benediktu. Tri dana kasnije, Benedikt je vidio njezinu dušu kako leti u nebo poput golubice iz ćelije. Govori se da je u tom trenutku Skolastika umrla. Golubica je stoga tipičan atribut ove zaštitnice kojoj se moli za kišu te protiv groma i munje (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.