Slovačka BK objavila prvo izvješće o zlostavljanjima i zaštiti djece

Crkva u Slovačkoj objavila je po prvi put vlastito izvješće o radu svojeg Povjerenstva za zaštitu maloljetnika koje je osnovano 2018. godine, izvijestio je u srijedu, 6. ožujka 2024. Vatican News.

Objava izvješća Slovačke biskupske konferencije, koje sadrži i podatke o slučajevima zlostavljanja od strane svećenika, redovnika, redovnica i laika u crkvenoj službi, prijavljenih Crkvi od 1990. do 2022. godine, ima za cilj odgovoriti na zahtjeve za transparentnošću i potaknuti prijave dosad neprijavljenih slučajeva, rekao je predsjedatelj Slovačke biskupske konferencije nadbiskup Bernard Bober.

Izvješće o procjeni broja zlostavljana dostupno je od utorka 5. ožujka na službenom crkvenom portalu www.tkkbs.sk. Ako Crkva želi napredovati u suočavanju i sprečavanju zlostavljanja, „moramo se pošteno pogledati u zrcalo“, objasnio je nadbiskup Bober.

Prema statistici, od 1990. godine zaprimljene su prijave protiv 68 crkvenih službenika u vezi sa seksualnim nasiljem nad maloljetnim osobama, a velika većina prijava je stigla od 2015. godine. Prema izvješću, istrage su dovršene te su potvrđeni slučajevi u 39 prijava. U izvješću se još pet od 68 pritužbi opisuje kao „zatvoreno i nepotvrđeno“, a sedam kao neriješeno. U 17 slučajeva istrage su još u tijeku.

U potvrđenih 39 slučajeva koji su se dogodili od 1990. do 2022. ukupno su 44 žrtve zlostavljanja u dobi od 18 godina ili mlađe, od kojih je većina (21) ženskog roda. U 31 slučaju počinitelji su bili svećenici. Prema statistici, postoji širok raspon u težini prijestupa, od nefizičkog seksualnog nasilja do penetracije.

Veliki broj neprijavljenih slučajeva

Brojke uključuju samo one slučajeve koji su prijavljeni Crkvi, kako je naglasio nadbiskup Bober prilikom objave statistike. „Svjesni smo da je broj žrtava sigurno mnogo veći“, rekao je nadbiskup iz Košica koji izričito potiče sve koji su doživjeli ili dožive seksualno zlostavljanje u Crkvi da to prijave. To se odnosi i na slučajeve u kojima netko ima saznanja da zločini iz prošlosti nisu prijavljeni državnim tijelima.

Biskupi su iskreno žalili „što nismo uvijek preuzimali aktivnu ulogu u rješavanju zločina zlostavljanja, osobito u prošlosti“, nastavio je nadbiskup Bober. Danas Crkva želi provesti u praksu nultu toleranciju prema zlostavljanju na koju je pozivao i Papa, uvjeravao je predsjedavajući Slovačke biskupske konferencije (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.