Objavljena studija o zlostavljanjima u Evangeličkoj Crkvi u Njemačkoj: 9355 žrtava, 3500 optuženih

Šest godina nakon Katoličke Crkve u Njemačkoj 2018. godine, i Evangelička Crkva u Njemačkoj (EKD) primila je 2024. rezultate opsežne studije o zlostavljanjima s velikim šokom. Vršiteljica dužnosti predsjednice vijeća EKD-a Kirsten Fehrs je na predstavljanju u četvrtak 25. siječnja 2024. u Hannoveru rekla da je od istrage „očekivala puno“, ali da ju je „ukupna slika šokirala“, izvijestila je KNA

Evangelička Crkva i njezina socijalna udruga Diakonie očito su podbacile i nisu pružile pravdu onima koji su pogođeni. Studija pokazuje da je bilo puno više žrtava zlostavljanja nego što se očekivalo: prema „spekulativnim“ projekcijama, najmanje 9355 djece i mladih je seksualno zlostavljano u Evangeličkoj Crkvi i organizaciji Diakonie od 1946. godine. Tu je i 3497 optuženih, od kojih su dobra trećina župnici ili vikari.

Samo je jedna regionalna Crkva dostavila dosjee o osoblju

EKD u svom službenom priopćenju govori o 1.259 optuženih i 2.174 pogođene osobe. Koautor Harald Dreßing, koji je također bio značajno uključen u studiju katoličkog MHG izvještaja 2018. godine, objasnio je razliku: unatoč ugovornoj obvezi, samo je jedna od 20 evangeličkih regionalnih Crkava uz disciplinske dosjee dostavila i dosjee o osoblju.

Prema Dreßingu, dodatnom analizom personalnih dosjea u jednoj manjoj područnoj Crkvi pokazalo se da u stegovnim dosjeima nije evidentirano oko 60 posto optuženih i 70 posto oštećenih. Na temelju ovih podataka i iskustava iz sličnih studija, dobiveni su značajno veći brojevi (stranice 585 do 731). Ali i ovo je samo „vrh vrha sante leda“. Može se pretpostaviti da postoji vrlo veliko tamno polje.

Što se tiče žrtava, Fehrs je rekla: „Nismo ih zaštitili u vrijeme zločina i nismo se prema njima ponašali dostojanstveno kada su imali hrabrosti istupiti.“ U župama i đakonskim ustanovama došlo je do odbacivanja. Fehrs zagovara i studiju tamnog polja koja se odnosi na društvo u cjelini.

Voditelj studije Martin Wazlawik objasnio je da su slučajevi zlostavljanja u Evangeličkoj Crkvi do sada bili neadekvatno evidentirani i procesuirani. Loše postupanje s pogođenima često je bilo posljedica stava da je Evangelička Crkva sebe smatrala boljom.

Predstavnici onih koji su pogođeni zlostavljanjem pozvali su na obvezujuće standarde za suočavanje sa situacijom u regionalnim Crkvama koje su spriječile razjašnjenje. Detlef Zander je rekao da su osobe iznova retraumatizirane načinom na koji se odnosi prema pogođenima. Pogođena Katharina Kracht izjavila je da više nije održiva dosadašnja priča da je Katolička Crkva više pogođena seksualnim zlostavljanjem nego EKD.

Ministar Buschmann: Bolja prevencija

Njemački savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) pozvao je obje Crkve, i Evangeličku i Katoličku, da rade na razjašnjavanju slučajeva zlostavljanja, odšteti i boljoj prevenciji. Nastavio je: „Crkvena istraga je važna, ali nije zamjena za državni kazneni progon tamo gdje je to moguće.“

Prema studiji, oko 64,7 posto žrtava bili su muškarci, a oko 35,3 posto bile su žene. Optuženi su gotovo isključivo muškarci (99,6 posto). Oko tri četvrtine njih bilo je u braku kada je počinjen prvi zločin. Većina prekršaja su tzv. hands-on radnje, odnosno prekršaji koji uključuju fizički kontakt.

Evangelička Crkva u Njemačkoj je studiju naručila prije tri godine za oko 3,6 milijuna eura. Pogođeni su također bili uključeni. Autori su procijenili oko 4300 disciplinskih spisa, 780 personalnih spisa i oko 1320 drugih dokumenata. Za usporedbu: u studiji Katoličke Crkve MHG Njemačke biskupske konferencije iz 2018. godine pregledano je oko 38 000 osobnih dosjea (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.