Susret u dijalogu: Što je ekumenizam danas?

Uoči Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja počinje 18. siječnja u emisiji Susret u dijalogu 15. siječnja 2024. govorilo se o ekumenskim nastojanjima kršćanskih Crkava. Odazivaju li se vjernici ovom molitvenom pozivu i nakani? Živimo li još uvijek u ozračju isključivosti, je li put prema jedinstvu kršćana put obraćenja? Što je ekumenizam danas? 

U emisiji su gostovali profesor na Katedri ekumenske teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. o. Ivan Pleše i đakon Srpske pravoslavne Crkve prof. Petar Kozakijević.

 Drugi nije prijetnja nego bogatstvo

„Ekumenizam je svako nastojanje oko produbljivanja već postojećeg jedinstva među kršćanima, svako djelo, svaka molitva i svaki čin koji pridonosi da kršćani prepoznaju i shvate da je ono što ih ujedinjuje veće od onoga što ih udaljuje. U kontekstu današnjice ekumenizam je rad na prepoznavanju Krista koji nas ujedinjuje i šalje da naviještamo evanđelje cijelome svijetu. Da bismo to mogli činiti pozvani smo raditi zajedno kao braća i sestre, prepoznati da onaj drugi, moj brat i sestra koji u Krista vjeruje nije prijetnja nego bogatstvo i obogaćenje za moj duhovni život“ rekao je o. Ivan Pleše. Dodao je da su ekumenski susreti i zajedničke molitve važne kako bi se nadvladale predrasude, a isto tako smatra da je važna edukacija koju i sam provodi među studentima na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. 

Ekumenizam – imperativ za sve ljude

O. Kozakijević je dodao da je ekumenizam prijeko potreban u svijetu u kojem živimo i koji je obilježen sukobima. „Svi ti ratovi i nemiri su manifestacija nepostojanja komunikacije, razumijevanja među ljudima i narodima te zbog isključivosti i zatvorenosti. U tom kontekstu ekumenizam treba biti imperativ za sve ljude, ne samo za kršćane, ako ga promatramo na način da gledamo među nama ono što nam je zajedničko. Mnogo je više onoga što nas spaja, a ono što je različito trebalo bi nas obogaćivati, a ne ugrožavati.“ Pojasnio je da ako drugoga doživljavamo kao nekoga tko nas ugrožava samo zbog toga što je drugačiji, onda to pokazuje da smo sami nesigurni zbog onoga što jesmo, to jest da nismo autentični svjedoci evanđelja. Dodao je da kršćani nemaju drugoga puta nego „da svi budu jedno“ ali i ukazao na činjenicu tisućljetne odvojenosti koju se ne može zanemariti. O. Kozakijević smatra važnim gledati prema budućnosti i raditi na međusobnom upoznavanju, sudjelovati u zajedničkim aktivnostima i graditi suživot na ovim prostorima. Govorio je i o različitim nacionalnim identitetima: „Ako odbacimo kršćanski, evanđeoski identitet i ostanemo samo na tom nacionalnom koji ne poziva na dijalog, na suživot, na ljubav (to radi evanđelje), ako nismo na prvom mjestu kršćani i ako nam taj element nije fundamentalni onda sve ostalo što postoji može biti točka razdora.“

Odnosi dviju Crkava opterećeni prošlošću

Na pitanje kakvi su danas odnosi Srpske pravoslavne i Katoličke Crkve u Hrvatskoj o. Kozakijević je rekao da su oni dobri ali često opterećeni prošlošću i pomiješani s nacionalnim osjećajima. Posvjedočio je da u Zagrebu postoje iskreni susreti, mnoge zajedničke inicijative osobito sa Isusovačkom službom za izbjeglice u brizi za izbjeglice ili pak s Franjevačkim samostanom na Svetom Duhu u kojem volontiraju i vjernici SPC-a. 

Papa Franjo u Beogradu?

Gosti su komentirali i pitanje dolaska pape Franje u Beograd kojeg je tamo pozvao beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i na koji način bi on utjecao na odnose dviju Crkava. O. Kozakijević pozvao se na mišljenje patrijarha SPC-a Porfirija koji se pozitivno o tome očitovao i dodao je da se o tome treba donijeti odluka na višoj razini spomenuvši Sveti arhijerejski sabor i državne vlasti. Rekao je i da bi susretu patrijarha SPC Porfirija s papom Franjom trebali prethoditi susreti patrijarha s drugim poglavarima pravoslavnih Crkava koji su nakon što je Porfirije izabran na tu službu izostali zbog pandemije i rata u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

O. Pleše smatra da bi susret poglavara Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve bio dobrodošao ali da treba uzeti u obzir sve okolnosti i na temelju njih prosuditi kako i što dalje.

Budućnost je zajedništvo

Obojica sugovornika smatraju važnim u ekumenskim nastojanjima usredotočiti se na sadašnji trenutak i zajedno graditi ljepšu i bolju budućnost. „Budućnost je uvijek zajedništvo jer je Bog zajedništvo“, rekao je o. Pleše. O. Kozakijević je naglasio važnost ljubavi prema braći s kojom ćemo, kakao je rekao, provesti čitavu vječnost. 

U mnogim hrvatskim gradovima i ove će se godine održati molitva za jedinstvo kršćana na kojoj će se okupiti predstavnici kršćanskih vjerskih zajednica i zajedno s vjernicima moliti na tu nakanu. U Zagrebu se ove godine obilježava i četrdeseta obljetnica višekonfesijske molitve. Materijale za svjetsku Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2024. koji su dostupni OVDJE, pripremila je ekumenska skupina iz Burkine Faso, a tema je: „Ljubi Gospodina Boga svoga i bližnjega svoga kao samoga sebe“. Burkina Faso trenutno prolazi kroz ozbiljnu sigurnosnu krizu kojom su pogođene sve vjerske zajednice. Kršćanske Crkve izravno su mete oružanih napada. Svećenici, župnici i katehete ubijani su za vrijeme bogoslužja, a sudbina ostalih koji su oteti i dalje je nepoznata. U tim područjima kršćani više ne mogu javno prakticirati svoju vjeru. I upravo kršćani te zemlje sastavljaju ovogodišnju molitvu za jedinstvo kršćana kojom potiču kršćane cijeloga svijeta na promišljanje i nastojanje oko jedinstva.

Emisiju Susret u dijalogu možete poslušati OVDJE i na facebook stranici OVDJE (hrt.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.