Na susretu svećenika Bračkog dekanata o pastoralu migranata

Na Veliki četvrtak 28. ožujka svećenici Bračkog dekanata okupili su se u župnoj crkvi svetih Fabijana i Sebastijana u Donjem Humcu. Susret je započeo molitvom časoslova, a potom je predavanje održao o. Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. 

Nakon uvodnog dijela u kojem je o. Stanko Perica govorio o povijesti tog isusovačkog apostolata, iznio je aktualno stanje glede migracija u Hrvatskoj i široj regiji te govorio o angažmanu Crkve spram ukrajinskih izbjeglica, migranata u tranzitu i stranih radnika. Upozorio je na opasnost instrumentaliziranja fenomena migracija, čemu posebno svjedočimo u predizbornom vremenu, te je naglasio važnost zauzetosti Crkve i njenih ustanova, napose kada, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, izostaje veći angažman drugih institucija.

Napose je o. Perica apostrofirao mogućnosti poboljšanja položaja stranih radnika, koji i na otoku Braču postaju sve zamjetnija stvarnost, jer su sve češće zaposleni u turizmu, građevinarstvu, ali i u komunalnim poduzećima. Iznio je iskustva župa koje su već angažirane u raznim aktivnostima s migrantima te ponudio pomoć Isusovačke službe za izbjeglice župnicima koji će pokretati takve aktivnosti.

Osim svećenika Bračkog dekanata, predvođenih dekanom don Ivicom Huljevom, susretu su se pridružili nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij Svete Stolice u Njemačkoj, te dvojica propovjednika koji u Velikom tjednu pastoralno služe na bračkim župama: dr. Branko Jurić. vicerektor Papinskog zavoda Campo Santo Teutonico u Vatikanu i dr. Davor Senjan, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu (ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.