Sveta Stolica: u društvima žene još uvijek nemaju ista prava kao muškarci

Sveta Stolica podržava prava žena i one koji ih promiču. Izaslanstvo Vatikana pri Organizaciji američkih država (Organization of American States, OAS) u povodu izvanredne sjednice Stalnog vijeća povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena istaknulo je važnost potpore ostvarivanju legitimnih prava žena, izvijestio je 7. ožujka Vatican News.

Nakon što je pohvalio usvojenu rezoluciju kako bi odao „priznanje i vidljivost onim hrabrim ženama u Americi koje su značajno pridonijele da ova hemisfera postane pravednija i ravnopravnija“, stalni promatrač pri OAS-u, mons. Juan Antonio Cruz Serrano, potvrdio je da se Sveta Stolica pridružuje nastojanjima onih koji promiču ulogu žene u društvu i crkvenim zajednicama, braneći njihova prava u narodima. Učinila je to u svjetlu razmatranja da su žene kroz povijest bile marginalizirane i podcijenjene, ali i hrabre svjedokinje na raznim područjima. Monsinjor Cruz Serrano podsjetio je u tom smislu na riječi pape Franje: „Prisutnost žena mora biti zajamčena na radnom mjestu i na raznim mjestima gdje se donose važne odluke, kako u Crkvi tako i u društvenim strukturama“.

„Imamo mnogo primjera žena u Crkvi koje su pridonijele obrani ljudskih prava i odgovorile na potrebe trenutka“, izjavio je vatikanski izaslanik, navodeći neke primjere poput Isabel Seton, majke Cabrini u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je promovirala škole za najsiromašnije u društvu, Mame Antule u Argentini, Svete Ruže iz Lime u Peruu, Marije Francisce de Jesus u Urugvaju. „Mnoge od ovih otpornih i hrabrih žena – istaknuo je – ostale su anonimne, ali njihovo sjećanje i njihova odlučnost i dalje predstavljaju izazov novim naraštajima. Uspjele su stvoriti nadu tamo gdje je nije bilo te neumorno raditi, također za prava koja nisu bila priznata“.

„Sveta Stolica – komentirao je Cruz Serrano – vjeruje da je organizacija društava još daleko od toga da jasno odražava činjenicu da žene imaju potpuno isto dostojanstvo i ista prava kao i muškarci. Žene su neizostavne protagonistice obnove pravednijeg i bratskijeg svijeta. Zaštita njihovih legitimnih prava, utemeljena na čvrstom uvjerenju da muškarac i žena imaju isto dostojanstvo, postavlja pred društvo i samu Crkvu duboka pitanja koja ih izazivaju i koja se ne mogu površno izbjegavati“, kazao je izaslanik Svete Stolice (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.