Sveta Stolica objavila nova pravila o zviždačima i email adresu za prijave korupcije

Sveta Stolica, koja je stoljećima kodificirala razne aspekte vjere, morala i doktrine, 24. siječnja 2024. je najavila novinu – prava i obaveze zviždača.

Vatikan je objavio pravni dokument od sedam stranica i priopćenje za medije o novim pravilima koja stupaju na snagu 1. veljače. Oba teksta na talijanskom jeziku više puta koriste engleski izraz „whistleblower“ (zviždač).

„Procedura će olakšati širenje svijesti o instituciji zviždaštva“, stoji u priopćenju Ureda glavnog revizora. Nove procedure su dio napora pape Franje radi borbe protiv korupcije i uvođenja financijske transparentnosti, dodaje se u priopćenju.

Vatikan je godinama tolerirao izvješća o sumnjivim aktivnostima u svojoj banci. Jedno takvo izvješće je prošle godine dovelo do osude kardinala zbog optužbi za pronevjeru. Demokratizacija zviždaštva omogućuje svakoj osobi u svakom odjelu da na jednostavan način upozori na moguće malverzacije, uglavnom financijske naravi, korištenjem posebne mail adrese Ureda glavnog revizora.

Zviždači ne mogu sakriti svoje identitete anonimnim dojavama, no revizor njihova imena neće odavati osim u posebnim slučajevima gdje moraju biti obaviještene sudske vlasti. Nova pravila također određuju da bi zviždaštvo trebalo koristiti samo za ozbiljne prekršaje, a ne za „sitničavo žaljenje“ na šefa ili kolege (hina.hr; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.