Teologinja Csiszar: Cijenim lakoću s kojom biskupi i svećenici u Austriji komuniciraju s laicima

U ovom trenutku još nije moguće predvidjeti budućnost Crkve. Međutim, u globalnom sinodalnom procesu koji je pokrenuo papa Franjo, „komadići slagalice iz cijelog svijeta se spajaju“, rekla je dekanica studija teologije Katoličkog privatnog sveučilišta Linz Klara-Antonia Csiszar 10. svibnja u intervjuu za „Oberösterreichischen Nachrichten“, prenosi Vatican News.

„Crkva će sigurno i dalje postojati, samo možda ne u onom obliku u kakvom je poznajemo stoljećima. Crkva se preoblikuje, pa tako i kod nas“, rekla je dekanica Klara-Antonia Csiszar, koja kao stručnjakinja sudjeluje na skupštinama svjetske Biskupske sinode u Rimu, a koja je u četvrtak 9. svibnja bila glavna govornica na proslavi 75. obljetnice Katoličke akcije u Linzu. 

Teologinja Csiszar smatra da će u budućnosti biti sve manje propisa koji že biti univerzalni za cijeli svijet. „Bit će više ovlasti za donošenje odluka na mjesnoj razini“, kazala je Csiszar. Međutim, već sama može predvidjeti da će budućnost biti „divna i šarena, poput sveopće Crkve.“

Istaknula je kako samu riječ sinodalnost rado prevodi kao „dobro zajedništvo“ i kao „novi stil Crkve“. „Ovdje se već događa nevjerojatna promjena“. Najnovije istraživanje pokazalo je da sve više vjernika i vjernica u Austriji prepoznaje svoju „odgovornost u crkvenoj praksi“. „Oni više ne očekuju sve od svećenika, nego se sami uključuju i također preuzimaju vodeće uloge. Čisto svećenička Crkva je prošlo vrijeme na mnogim mjestima“, kazala je Csiszar, koja je uvjerena da će Crkva postojati „sve dok ima vizije, sve dok bude posvećena pravdi, miru i spasenju te dok bude bliska ljudima“.

Kazala je kako na njemačkom govornom području više nema problema s dobrom suradnjom klera i laika. „Stvarno cijenim lakoću s kojom biskupi i svećenici komuniciraju s laicima na ravnopravnoj razini“, rekla je dekanica iz Linza. U drugim regijama, poput Afrike ili Istočne Europe, situacija je dosta drugačija, jer su laici još „daleko od toga da imaju svoje mišljenje o crkvenim pitanjima“.

Konkretne promjene teologinja očekuje i u pristupu prema ženama. U Južnoj Americi, na primjer, žene već dugo rade u pastoralu slične službe kao i đakoni. „Po mom mišljenju, nikad nismo bili bliže ređenju prve đakonice nego sada. Mogućnost da žene budu zaređene za đakonice pojavit će se u sljedećih nekoliko godina“, predviđa Csiszar. Hoće li se to dopustiti ili ne odlučivat će se regionalno ili lokalno, „slično trajnom đakonatu muškaraca“, kazala je dekanica Csiszar (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.