Tonino Bello: Pismo svetom Josipu

Biskup Tonino (Antonio) Bello bio je svojevrsni prorok enciklike Fratelli tutti (2020.) pape Franje. Umro je na glasu svetosti (1993.), za njega je pokrenut proces za beatifikaciju. Bio je talentirani govornik, pisac, pjesnik, borac za pravdu potlačenih.

Između ostaloga, sastavio je nježno i poetično pismo sv. Josipu, zamišljajući se njegovim gostom u radionici u Nazaretu. Obraćajući se s „ti“ zaštitniku opće Crkve, piše:

Samo si ti Josipe mogao razumjeti Mariju. Govorila ti je o Jahvi. O anđelu Gospodnjem. O otajstvu prikrivenom vjekovima i sada skrivenom u njezinoj utrobi. O planu puno većem od svemira i višem od nebeskoga svoda nad nama.

Zatim je od tebe zatražila da iziđeš iz njezinog života, da se oprostite i da je zaboraviš. Potom si je ti, po prvi put, stisnuo k srcu i rekao joj drhteći: „Za tebe se rado odričem svojih planova. Želim dijeliti tvoje, Marija. Ako mi dopustiš da budem s tobom. Ona ti je odgovorila „da“ i ti si joj dotaknuo trbuščić mulujući je: to je bio tvoj prvi blagoslov Crkve koja se rađa.

Kasno je Josipe. Tamo, pored vatre, večera je spremna. Marija te čeka. Molim te: kad dođeš k njoj, dotakni je poljupcem. Pomiluj je i za mene. I reci da je i ja volim. Do smrti. Laku noć, Josipe (vatican news: fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.