U Njemačkoj se od 2024./25. pokreće online studij katoličke teologije

Ako uz posao želite studirati katoličku teologiju, sada postoji nova ponuda: online program za prvostupnika teologije koji su razvila sveučilišta u Eichstättu i Passauu

U Bavarskoj će od zimskog semestra 2024./25. postojati digitalni prvostupnički program katoličke teologije. To nude Katoličko sveučilište Eichstätt-Ingolstadt (KU, fotografija gore) i Sveučilište Passau, kako su dva sveučilišta objavila u utorak 2. srpnja. Cilj je prvenstveno ponuditi studij osobama koje su već u profesionalnom životu i koje rade, na primjer, u crkvenoj upravi ili pastoralnom radu, ali koje još nisu imale mogućnost za teološku izobrazbu. Akademski stupanj sada se može steći i ako ste pararelno zaposleni.

Tečaj je također namijenjen onima koji mijenjaju karijeru u crkvenim profesijama i onima koji ne mogu pristupiti studiju licem u lice iz osobnih, obiteljskih ili profesionalnih razloga, rečeno je. Digitalni prvostupnički program nudi fleksibilnu strukturu studija. Fokus nije na tradicionalnim predavanjima u predavaonicama. Umjesto toga, sadržaj bi se prenosio putem nastavnih videa, podcasta i radnih materijala. Njima se može pristupiti i obraditi ih putem platforme za učenje.

Video konferencije i blok predavanja

Pritom se nude i formati koji omogućuju izravnu razmjenu s profesorima i drugim studentima, navodi se. U tu svrhu koristit će se videokonferencije ili blok predavanja koji su se dosad vodili na licu mjesta na oba sveučilišta. Studij su osmislili crkveni povjesničar iz Passaua Christian Handschuh i njegov kolega iz Eichstätta Bernward Schmidt. Program se može završiti redovito (šest semestara) ili izvanredno (dvanaest semestara). Diploma prvostupnika također potom kroz naknadne studije omogućuje stjecanje magisterija.

„Biskupije i drugi crkveni poslodavci sve teže popunjavaju upražnjena radna mjesta kvalificiranim osobljem“, rekao je Schmidt. Hitno su potrebni angažirani i dobro formirani i školovani ljudi kako u pastoralu, tako i u crkvenoj upravi i za kreativna mjesta u ordinarijatima i generalnim vikarijatima. Spektar mogućih stručnih područja stoga je širok za diplomante novog digitalnog prvostupničkog programa katoličke teologije (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.