U Sarajevu održana promocija zbornika ‘Drama gostoprimstva’

U povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila

Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“ (CMO) je u srijedu, 25. svibnja u hotelu Holiday u Sarajevu održala promociju zbornika „Drama gostoprimstva“ u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila. Promocija je okupila više od 70 posjetitelja, a organizirana je u suradnji s Centrom za napredne studije Sarajevo.

Na promociji su o zborniku govorili Dino Abazović, sociolog i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Nermina Baljević, islamska teologinja i magistrica u oblasti religijskih studija, fra Marinko Pejić, teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, i Darko Tomašević, teolog i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, a voditelj je bio Alen Kristić, teolog i publicist.

U zborniku koji je uredio Alen Kristić na preko 400 stranica sabrana su izlaganja sa šest okruglih stolova koje je CMO organizirao u srpnju prošle godine u Fojnici, Visokom, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Tuzli u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila 1219. u Damietti usred Pete križarske vojne, a s ciljem propitivanja tog susreta iz različitih perspektiva, ali i sa željom da glas o životvornoj mudrosti Damiette što snažnije odjekne našim bh. društvom, kojemu je baš ta i takva mudrost krajnje potrebna.

Potaknut Zbornikom, prof. dr. Dino Abazović je u svom osvrtu podastro osobno shvaćanje susreta sv. Franje i sultana Malika al-Kamila, istaknuvši pritom duboko uvjerenje da nam susret u Damietti na izuzetan način može pomoći u razgradnji svjesnih i nesvjesnih struktura i mehanizama na kojima, ne samo oko nas nego i u nama samima, počiva sveprožimajuće kulturno nasilje u našem društvu.

Mr. sc. Nermina Baljević upoznala je nazočne s tematskim cjelinama Zbornika, a potom je, promatrajući susret u Damietti kao krajnji test vjerničkog i ljudskog zrenja sv. Franje i sultana Malika al-Kamila, naglasila osobnu odgovornost svakog od nas da odvažno stvara oaze dijaloga i susretanja, pa čak i onda kad je općedruštvena klima nesklona tome i kad su službene strukture u tome potpuno zakazale.

Tragom Zbornika, prof. dr. fra Marinko Pejić je izložio svoje osobno shvaćanje dijaloga iz perspektive franjevačke tradicije, naglašavajući da istinski dijalog nikad ne izvire iz političke taktike, pomodarstva ili skrivene težnje da se drugoga prevjeri nego iz iskonske želje da susretnemo drugoga i u njemu, prepoznavši je, priznamo nazočnost božanskog – svetost svakog ljudskog bića.     

Prof. dr. Darko Tomašević nazočnima je približio starozavjetno i novozavjetno poimanje gostoprimstva, naglasivši da se sam Bog, stvorivši svijet i ugostivši čovjeka u njemu, razotkrio kao iskonski Gostoprimac – nama na pouku i poticaj da jedni spram drugih, uz sve rizike i moguća razočaranja, budemo prije i povrh svega gostoljubivi.  

Alen Kristić, urednik Zbornika, naglasio je da zahvalnost za izvrstan grafički dizajn Zbornika, koji na uvjerljiv i snažan način utjelovljuje i posreduje poruku susreta u Damietti, dugujemo prepoznatljivoj i etabliranoj grafičkoj dizajnerici Ivani Ibrović (Ivana Krstanović; cmo; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.