UN: 4. veljače će biti Međunarodni dan ljudskog bratstva

Ujedinjene nacije (UN) Dan potpisivanja Dokumenta o ljudskom bratstvu u Abu Dhabiju 2019. godine prepoznaju i promoviraju posebnom rezolucijom na globalnoj razini kao Dan zalaganja za izgradnju kulture mira, tolerancije, uključivanja, međusobnog razumijevanja i solidarnosti.

Posebnom rezolucijom UN proglasile su 4. veljače Međunarodnim danom ljudskog bratstva. Referenca je 4. veljače 2019., datum povijesnog potpisivanja Dokumenta o ljudskom bratstvu mir u svijetu i zajednički život u Abu Dhabiju, kojeg su potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyib, što je prekretnica u odnosima kršćanstva i islama, a koji poziva “sve ljude koji u srcu nose vjeru u Boga i vjeru u ljudsko bratstvo, da se ujedine i zajedno rade”. Istaknuto je na početku da “vjera upućuje vjernika da u drugom vidi brata i sestru koje treba poduprijeti i voljeti. “.

Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju – navodi se u izjavi – kako bi obnavljanjem suradnje i promicanjem odnosa između vjera i dijaloga kultura doprinijeli borbi protiv pandemije Covida-19 i rješavanju drugih globalnih izazova.

Ovom prigodom članovi Visokog odbora za ljudsko bratstvo (HCHF) – rođenog u kolovoza 2019. u Domu Santa Marta, sastavljen od vjerskih lidera, učenjaka i predstavnika kulture iz cijelog svijeta, kršćani, muslimani i židovi nadahnuti Dokumentom i posvećeni promicanju njegovih ideala mira i uzajamnog poštovanja – izražavaju zahvalnost i poštovanje prijestolonasljedniku Abu Dhabija, šeiku Mohammedu bin Zayedu, na podršci koju su dali Odboru, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima za predanost da se ovo bratstvo promovira na razini cijelog čovječanstva. Članovi Visokog odbora za ljudsko bratstvo također zahvaljuju svim državama članicama Generalne skupštine UN-a koje su podržale povijesni Dokument i zatražile usvajanje njegovih načela. Visoki odbor rezoluciju smatra velikom prekretnicom u povijesti čovječanstva, napominjući da ona ljudsko bratstvo pretvara u međunarodnu stvar i globalnu odgovornost te da je to izvor ohrabrenja za nastavak nastojanja i inicijativa usmjerenih na ostvarenje ciljeva i načela Dokumenta iz Abu Dhabija.

Usvajanjem rezolucije, Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) na koncu je državama članicama, ne samo obznanila nastojanja pape Franje i velikog imama Al-Azhara Al-Tayyiba u promicanju međureligijskog i međukulturnog dijaloga, već je pozvala i na obilježavanje toga dana nastavljajući promovirati kulturu mira koja potiče održivi razvoj, toleranciju, uključivanje, međusobno razumijevanje i solidarnost u cijelom svijetu (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.