Umro teolog Hans Küng

Umro je poznati švicarski katolički teolog, svećenik i crkveni kritičar Hans Küng. Preminuo je danas u 93. godini u Tübingenu, izjavila je u utorak 6. travnja glasnogovornica zaklade Weltethos. Mirno je usnuo u svojoj kući u Tübingenu.

Hans Küng, jedan od najpoznatijih svjetskih teologa i osnivač zaklade Weltethos, umro je u utorak popodne u 93. godini u svom domu u Tübingenu. Švicarac, koji su predavao u Tübingenu od 1960. do 1996. godine, imao je snažan utjecaj u Katoličkoj crkvi. Njegove su knjige postale bestseleri. Papa Ivan XXIII. imenovao ga je peritusom, teologom-savjetnikom u pripremanju i održavanju Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.). 

U posljednjih 30 godina posebno je predan dijalogu svjetskih religija, posebno projektu Weltethos. Osnivanje instituta za taj projekt na Sveučilištu u Tübingenu 2011. godine opisao je kao priznanje ovom radu. “Godine su mi odbrojane i želim da se moje životno djelo nastavi i nakon moje smrti”, rekao je tada Küng. Projekt se temelji na uvjerenju da bez mira među religijama ne može biti mira među državama.

Küng je 1990. godine objavio knjigu “Projekt Weltethos” i u njoj je, temeljem filozofije Immanuela Kanta, istražio pitanje vrednota koje ujedinjuju sve ljude i sve religije. Dobio je mnoge nagrade, uključujući više od desetak počasnih doktorata.

Povlačenje dozvole za predavanje

Rim mu je 1979. godine oduzeo licencu za poučavanje na katoličkoj teologiji, između ostalog i zbog kritike nauka o papinoj nepogrešivosti. Kada je Papa Benedikt XVI. primio Künga u Castel Gandolfu 2005. godine, izazvao je tim činom senzaciju u cijelom svijetu. Govorili su o Weltethosu – Globalnom etičkom projektu i odnosu znanosti, razuma i vjere, a ne o crkvenim doktrinarnim pitanjima. Potom je došlo do razmjene pisama između Pape, koji je kasnije odstupio, i Künga.

Od početka 1960-ih, prije Drugog vatikanskog koncila (1962.-65.), razvio se sukob oko Künga, koji je uključivao i pitanje kako treba razumjeti Isusa Krista. Küng se više puta založio za obnovu unutar Crkve i za ekumensko otvaranje s ciljem ujedinjenja Crkava.

Küng je sebe vidio kao “odanog katoličkog teologa”. Njegovi milijuni knjiga prevedeni su na više od 30 jezika. Tijekom 2015. godine izdavač Herder Verlag počeo je u 48 svezaka objavljivati ​​njegova sabrana djela. Neke od njegovih najpoznatijih knjiga su: “Nepogrešiv?” “Biti kršćanin”, “Postoji li Bog?” i “Projekt svjetskog etosa”. Küng, koji je suosnivač teološkog časopisa Concilium, počasni je građanin nekoliko gradova, dobio je njemački Savezni križ za zasluge sa zvijezdom i brojne znanstvene nagrade.

«Bratski, Franjo»

Godine 2013. napisao je Papi Franji pismo te mu poslao svoje dvije knjige. Papa mu je odgovorio i zahvalio, «ostajući na raspolaganju» i potpisujući se riječima: «Bratski, Franjo». Ta jednostavnost Künga je osobito oduševila te je to pismo rado objavio u autobiografskoj knjizi «Di fronte al Papa. La mia vita nella Chiesa da Pio XII. a Francesco» (2016).

Posljednji veliki javni nastup Küng je imao u proljeće 2018. godine, kada su zaklada Weltethos i Sveučilište organizirali znanstveni simpozij na njegov 90. rođendan, u kojem su sudjelovali mnogi Küngovi studenti teologije, dajući svoj pregled njegovih radova (kna; vatican news; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.