UN želi konkretne akcije za zaštitu religijskih mjesta i objekata

Rezolucijom Promicanje kulture mira i tolerancije za zaštitu religijskih lokaliteta zatražena je globalna akcija protiv djela počinjenih na štetu bogomolja. Sve su brojniji napadi terorista i odmetničkih naoružanih skupina.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda pozvala je glavnog tajnika Antónia Guterresa da sazove svjetsku konferenciju kako bi mobilizirala političku potporu UN-ovom Akcijskom planu za zaštitu religijskih mjesta. Ideja, izvještava portal Ujedinjenih naroda, proizlazi iz potrebe za globalnim djelovanjem, u logici prevencije i odgovornosti, protiv djela koja su u sukobima ili u mirno vrijeme počinili državni i nedržavni akteri te terorističke skupine. Rezolucijom Promicanje kulture mira i tolerancije za zaštitu religijskih lokaliteta, koju je Saudijska Arabija predstavila prošlog četvrtka na 50. plenarnom sastanku 75. zasjedanja, Generalna je skupština zatražila da na svjetskoj konferenciji sudjeluju entiteti UN-a, države članice, političke ličnosti, vjerski poglavari, religijske organizacije, mediji, civilno društvo i drugi dionici.

Osuda svakog napada na bogomolje

Podsjetivši da je 20% imovine upisane na Popis svjetske UNESCO baštine zapravo religijske ili duhovne prirode, Generalna skupština primijetila je da su “religijska mjesta i obredni predmeti sve češće predmet napada terorista i naoružanih odmetničkih skupina”. Predmeti bivaju oštećeni, potpuno uništeni, ukradeni i stavljeni u ilegalni promet [nedavno je predmet međunarodnog skandala bila ukradena ikona Bogorodice podrijetlom iz Ukrajine koja je preko člana predsjedništva BiH trebala doći u vlasništvo Rusije, op. prev.]. Takva djela se osuđuju kao i ona čiji je cilj da nestane ili se prisilno transformira bilo koji religijski objekt ili mjesto. Za Generalnu skupštinu, “otvorena, konstruktivna i rasprava s poštovanjem” te međureligijski, međukonfesionalni i međukulturalni dijalog na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini mogu imati pozitivnu ulogu u borbi protiv vjerske netrpeljivosti i poticanja na mržnju i nasilje. Akcijski plan za zaštitu religijskih mjesta, za koji Generalna skupština želi konkretne obveze, razvio je Savez društava Ujedinjenih naroda, strukturiran oko teme Ujedinjeni i solidarni: vršenje vlastitog kulta u miru i sigurnosti (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.