Uzinić za Dan žena 2024: Nažalost i u Crkvi vaši glasovi, vaš rad i vaši potencijali nisu dovoljno vrednovani

Riječki nadbiskup Mate Uzinić uputio je preko svog Facebook profila poruku i čestitku u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena 2024. godine.

Drage prijateljice,

bilo bi dobro kada biste Međunarodni dan žena mogle slaviti samo kao spomen na neka prošla vremena kad su se žene morale boriti za jednaka prava i dostojanstvo, ali nažalost nije tako. I dalje su naša društva, uključujući i ovo naše hrvatsko društvo, „obilježena seksualnim nasiljem, ekonomskim nejednakostima i tendencijom da (vas) se tretira kao objekte. (I današnje) žene nose ožiljke trgovine ljudima, prisilnih migracija, rata…“ (Sinodalna Crkva u poslanju, Sažeto izvješće XVI. redovite opće skupštine Biskupske sinode, od 4. do 29. listopada, 9b i 9c).

Nažalost i u Crkvi vaši glasovi, vaš rad i vaši potencijali još uvijek nisu dovoljno prepoznati i vrednovani. Iako su „u Kristu … žene i muškarci zaodjeveni istim krsnim dostojanstvom i u jednakoj mjeri primaju raznolike darove Duha (usp. Gal 3,28) … klerikalizam, šovinistički mentalitet i neprimjerena uporaba autoriteta i dalje nagrđuju lice Crkve i štete zajedništvu. Prijeko nam je potrebno duboko duhovno obraćenje kao temelj svake učinkovite promjene“ (Isto, 9f).

U nadi da će se to obraćenje što prije dogoditi, kako bismo mi kršćani mogli „promicati Crkvu u kojoj muškarci i žene vode dijalog s ciljem boljeg razumijevanja dubine Božjega plana, u kojem se pojavljuju zajedno kao protagonisti, bez podređenosti, isključivanja ili natjecanja“ (Isto, 9h), a onda dati pozitivan primjer i svima drugima u društvima u kojima živimo i dijelimo suodgovornost, svim ženama čestitam Međunarodni dan žena! Srdačno i s poštovanjem, Mate (Mate Uzinić facebook; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.