Nadbiskup Mate Uzinić: Izvor Deklaracije o blagoslovima je evanđelje, Isus Krist koji ide ususret svakoj osobi

Prije dvije godine tražio oprost od homoseksualaca i svih odbačenih od Crkve – sada poziva na Crkvu u kojoj će svi pronaći prihvat i ljubav: hrvatski nadbiskup Mate Uzinić hvali najnoviji vatikanski dokument, izvijestio je 29. prosinca katholisch.de

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u nedavnoj deklaraciji Vatikana vidi želju da Crkva bude otvorenih vrata u kojoj će svi moći pronaći prihvat i ljubav. U razgovoru za internetski portal na talijanskom jeziku „La Voce“ u ponedjeljak 25. prosinca hrvatski je nadbiskup istaknuo da blagoslov mogu dobiti ljudi koji „mole da sve što je istinito, dobro i ljudski valjano u njihovim životima i njihovim odnosima bude obogaćeno, zacijeljeno i uzdignuto prisutnošću Duha Svetoga“.

Kao izvor vatikanske Deklaracije nadbiskup je naveo osobu Isusa Krista, „koji ide ususret svakoj osobi, bez iznimke, čineći i geste koje su skandalizirale one koji su norme i pravila koristili za odbacivanje i zatvaranje vrata“. I sam je čitao komentare na Deklaraciju u kojima je fokus bio na Isusovu pozivu preljubnici u Ivanovu evanđelju da više ne griješi. Prema nadbiskupu, to nije središnja poruka ove perikope. Umjesto toga, „Deklaracija je poziv da ne bacamo kamenje, već da budemo blizu onima koji su potrebni Božje blizine“.

Riječki nadbiskup poznat je po svojim stavovima koji su bliski Papinima, zbog čega je više puta bio kritiziran iz nekih krugova Crkve u Hrvatskoj. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije 2021. Uzinić je bio prvi hrvatski biskup koji je zatražio oprost od homoseksualaca, posebice onih koji su se osjećali odbačenima od Crkve. Tijekom svoje službe dubrovačkog biskupa usredotočio se na suradnju s laicima i organizirao teološke ljetne akademije na kojima su protestantski, katolički i pravoslavni studenti i studentice studirali zajedno s renomiranim teolozima kao što su Tomáš Halík, Timothy Radcliffe, James Martin, Ivan Šarčević, Marianne Heimbach-Steins i Cyril Hovorun (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.