U Vatikanu besplatno testiranje na rak dojke rimskim beskućnicama

Od četvrtka 18. travnja, ispod kolonada na Trgu svetog Petra u Vatikanu, Dikasterij za službu milosrđa vodi kliniku koja rimskim beskućnicama nudi besplatno testiranje na rak dojke, a rezultate je to suradnje s udrugom „Komen Italija“, izvještava Vatican News.

Briga o sebi misao je koja nije česta ljudima koji žive na ulici. No, još je teže ženama koje su suočene s financijskim poteškoćama i koje onda ne mogu pristupiti zdravstvenim uslugama, a ponekad nemaju mogućnost čak ni za osobnu higijenu.

Papa Franjo je od samih početka svog pontifikata prepoznao tu potrebu i odgovorio je na nju preko papinskog Dikasterija za službu milosrđa stvaranjem funkcionalnih objekata, kao što su to npr. tuševi ispod kolonada na Trgu sv. Petra, smještajne jedinice na Via dei Penitenzieri te klinika Majka od Milosti.

Tako je i u četvrtak 18. travnja na Vatikanskom trgu postavljeno specijalno vozilo kao rezultat suradnje Dikasterija za službu milosrđa i udruge Komen Italija.

Udruga je posvećena prevenciji i borbi protiv raka dojke u sinergiji sa Zakladom sveučilišne poliklinike Agostino Gemelli i Gemelli Isola, a svaka dva mjeseca pomagat će ženama u potrebi.  Do sada je već četrdesetak žena moglo je proći dijagnostičke pretrage za rak dojke, poput mamografije i ultrazvuka.

Budući da je cilj dijagnosticirati rak u ranoj fazi za učinkovito liječenje, usluga je bila besplatna i na taj način iskazana je briga za mnoge marginalizirane žene koje žive na ulicama Rima. Ukoliko bi se kod neke od žena utvrdio rak dojke, dalje će joj se pomoći i s drugim pregledima i svim potrebnim tretmanima.

Inicijativa je samo jedna od mnogih koje provodi prethodno spomenuta poliklinika, a koja je otvorena po želji pape Franje. Od 1. siječnja 2024. godine pruženo je 4429 zdravstvenih usluga, od čega 2054 posjeta liječniku opće prakse, 1901 posjet specijalistu, 115 posjeta stomatologu, obavljeno je 359 laboratorijskih pretraga i isporučeno 4199 kutija lijekova u 91 dan rada.

Klinika radi zahvaljujući osamdesetorici liječnika, medicinskih sestara, bolničara i tehničara koji dobrovoljno daruju svoje vrijeme i profesionalnost kako bi bili u službu najugroženijih (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.