Viganò ekskomuniciran zbog raskola

Priopćenje Dikasterija za nauk vjere objavilo je 5. srpnja ekskomunikaciju „latae sententiae“ izrečenu bivšem nunciju u SAD-u koji ne priznaje legitimitet Pape i posljednjeg Koncila

Nadbiskup Carlo Maria Viganò, bivši apostolski nuncij u Sjedinjenim Američkim Državama, upao je u ekskomunikaciju izrečenu po službenoj dužnosti jer je napustio zajedništvo s rimskim biskupom i Katoličkom crkvom. „Dana 4. srpnja 2024. – stoji u priopćenju Dikasterija – sastao se Kongres Dikasterija za nauk vjere kako bi zaključio izvansudsko kazneno suđenje po kanonu 1720 ZKP-a protiv mons. Carla Maria Viganòa, naslovnog nadbiskupa Ulpiane, optuženog za rezervirani delikt raskola (cann. 751 i 1364 CIC; čl. 2 SST)“.

„Poznate su njegove javne izjave – nastavlja se u priopćenju – koje pokazuju njegovo odbijanje priznavanja i podložnosti vrhovnom papi, zajedništva s njemu podložnim članovima Crkve te legitimnosti i naučiteljskog autoriteta Drugog vatikanskog ekumenskog koncila“. Na kraju kaznenog procesa, Viganò „je proglašen krivim za rezervirani delikt raskola. Dikasterij je izopćenje proglasio latae sententiae po kanonu 1364 § 1 CIC. Ukidanje cenzure u ovim slučajevima pridržano je Apostolskoj Stolici“. Odluka je priopćena nadbiskupu 5. srpnja 2024.

Kao što je poznato, prošlog je 21. lipnja sam Viganò u cijelosti je otkrio dekret kojim je pozvan u Rim da odgovori na optužbe, dajući mu mogućnost do 28. lipnja imenuje branitelja koji će ga zastupati ili da pošalje obranu. Budući da se to nije dogodilo, dodijeljen mu je javni branitelj koji je Viganòovu obranu provodio po propisima zakona.

U nekoliko je navrata posljednjih godina bivši nuncij u SAD-u izjavio da ne priznaje legitimitet Pape i posljednjeg Koncila. Latae sententiae ekskomunikacija nastaje samim činom počinjenja delikta. Izopćeniku se zabranjuje slavljenje mise i drugih sakramenata; primati sakramente; podjeljivati ​​sakramentale i slaviti druge liturgijske bogoslužne obrede; aktivno sudjelovati u upravo spomenutim slavljima; obavljati crkvene službe ili dužnosti… Ekskomunikacija je, međutim, ljekovita kazna koja poziva na pokajanje, tako da se uvijek nada da se osoba vrati zajedništvu (vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.